In drie rivieren in de staat Pennsylvania werden mannelijke vissen aangetroffen die eitjes in zich droegen. Wetenschappers en autoriteiten zijn hard op zoek naar de oorzaak van deze hermafrodiete vissen. Ze richten zich daarbij op chemicaliën in het water, en vooral op de zogenoemde endocriene verstoorders - hormonen en chemicaliën die een hormoonwerking hebben.

Oestron
Het belangrijkste hormoon dat werd aangetroffen is oestron, een 'zwak vrouwelijk hormoon' dat een krachtige endocriene verstoorder is. Dit hormoon wordt vaak aangetroffen in het afvalwater van zuiveringsinstallaties en als uitspoelsel van mest (van koeien, kippen en varkens). Dat betekent dat het dus van zowel agrarische als menselijke 'bronnen' afkomstig is. De onderzoekers troffen echter ook nieuwe stoffen en vervuilingen aan, waarvoor ze zelfs nieuwe laboratoriumtechnieken moesten ontwikkelen om ze te kunnen meten.

Geschrokken
De onderzoekers zijn geschrokken van hun eigen bevindingen: "we verwachtten niet dat het probleem zo wijdverbreid zou zijn. Het aantal vissen dat aangetast was en de ernst daarvan waren verrassend", zegt Vicky Blazer, visbioloog, in de LA Times.

Ze voegde daaraan toe dat de gevonden stoffen ook voor mensen gevaarlijk zijn (denk ook aan restanten van medicijnen in het water). Voor de vissen is er letterlijk geen ontsnappen aan, de vervuilende stoffen verzadigen hun leefklimaat. Maar mensen kunnen mogelijk nog wel beschermd worden door verbetering in waterzuiveringstechnologieën en het opvangen van mest, zei Blazer.
Dit artikel afdrukken