Als de moeder tijdens de zwangerschap te weinig vitamine A binnenkrijgt, blijken haar baby's daar levenslang een zwakkere afweer aan over te houden. In ieder geval bij muizen. Dat heeft een internationaal team van wetenschappers, waar ook het VUmc aan meedeed, vastgesteld.

Bij de nakomelingen van muizen die geen vitamine A binnenkregen bleken de lymfeklieren kleiner te zijn bij de geboorte en zich minder goed te onwikkelen. Bij een virusinfectie was de afweer van de vitamine-A-tekort muizen minder effectief, schrijft De Volkskrant.

Vitamine A komt voor in bladgroenten, vlees en wortels en wordt in het lichaam omgezet in retinolzuur. Die stof is van belang voor de ontwikkeling van organen, en naar nu blijkt dus ook voor het lymfeorgaan. Wetenschappers zijn enthousiast over de ontdekking, omdat nu voor het eerst blijkt dat voeding tijdens de zwangerschap van invloed is op de ontwikkeling van het lymfeorgaan, en daarmee het afweersysteem.

De onderzoekers onderstrepen het belang van de juiste voeding tijdens de zwangerschap. Hoewel het onderzoek nu nog alleen bij muizen is uitgevoerd, verwachten wetenschappers dat hetzelfde mechanisme zal spelen bij mensen.
Dit artikel afdrukken