Een groep Engelse psychologen heeft een app genaamd FoodT ontwikkeld die helpt een ongezond eetpatroon te doorbreken. Het is een spelletje dat, naarmate je het vaker doet, associaties zou aanbrengen tussen ongezond eten en 'stoppen'. Het spelletje laat je ongezond eten niet uitbannen, maar geeft je een vorm van controle terug. Ook zorgt het ervoor dat je ongezond eten een beetje minder lekker gaat vinden.

Of je het nu op de computer of de smartphone gebruikt, de app voorziet de gebruiker van foto's van ongezond eten en controle foto's (van gezond eten en non food zoals kleding). Vervolgens kan de gebruiker kiezen tussen een go (groen) of no go (rood) optie. De bedoeling is alle 'go' opties te kiezen door een toets in te drukken. Bij een foto van ongezond eten doet de gebruiker niets. Het idee is dat als iemand het spelletje regelmatig doet, de associatie tussen ongezond eten en de motorische beweging (om bijvoorbeeld chips en bier te pakken) wordt losgeknipt. Eerste onderzoeksresultaten lijken aan te tonen dat herhaling in een breder tijdbestek effectiever is dan de app in kortere tijd veelvuldig gebruiken.

De app zou in de toekomst misschien kunnen helpen het hoge aantal Engelsen dat te zwaar is omlaag te krijgen. Twee van de drie Engelse volwassenen is te zwaar of heeft zelfs obesitas. Zo'n driekwart van de mensen eet te weinig groente en fruit en de suikerconsumptie overschrijdt de aanbevolen hoeveelheid met 100%.
Reageer
  • Deel
Druk af