Eerst je toetje kiezen en dan pas de rest van je eten, vermindert het totale aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers.

Onderzoekers van de University of Arizona lieten 134 proefpersonen in de schoolkantine hun maaltijd samenstellen. Ze konden kiezen tussen fruit of citroencheesecake als nagerecht en gegrilde kip fajitas (307 kcal) of fish and chips (795 kcal) als hoofdgerecht. De volgorde van kiezen bleek bepalend voor de hoeveelheid calorieën van de totale maaltijd.

Bij de volgorde 'eerst-toetje-dan-hoofdgerecht' bleek bijna 70% van de deelnemers die de cheesecake namen daarna voor het hoofdgerecht met minder calorieën te kiezen. Bij de fruitliefhebbers koos maar 30% voor de kip in plaats de fish and chips. De totale calorie-inname van de cheesecake-eters kwam gemiddeld 250 calorieën lager uit dan bij de proefpersonen die vooraf voor fruit kozen. Was de volgorde van kiezen 'eerst-hoofdgerecht-dan-toetje', dan viel bij degenen die voor de cheesecake gingen de calorie-inname gemiddeld 150 calorieën hoger uit dan wanneer ze vooraf de cheesecake hadden gekozen.

Co-auteur Martin Reimann zegt: “Wie eerst iets gezonds kiest, mag van zichzelf bij wijze van spreken daarna iets groters te eten. Draai je die volgorde om, dan vinden we dat niet meer kunnen.”

Hetzelfde effect bleek zichtbaar in een online vervolgexperiment met 160 deelnemers. Werden eerst de nagerechten aangeboden en daarna de hoofdgerechten, dan ‘compenseerden’ de proefpersonen een ongezond, calorierijk toetje met een lichtere hoofdmaaltijd. Bijna 56% van de online deelnemers die bezweken voor het calorierijke toetje koos het lichtere hoofdgerecht, vergeleken met 44% van de proefpersonen die voor fruit kozen. Mochten de proefpersonen eerst het hoofdgerecht kiezen en dan het toetje, dan was geen 'compensatie'-effect zichtbaar.
Time - Can Eating Dessert Be Good for Your Diet?
  • Deel
Druk af