Gemiddelde kauwduur: 15 à 20 keer
Van Tulleken vermoedde dat kauwen wel eens een belangrijkere rol zou kunnen spelen bij afvallen dan tot nu toe gedacht. "Wetenschappers weten al lang dat kauwen eten in kleinere deeltjes opbreekt, en dat de inwerking van speeksel daarop voor een efficiënte vertering zorgt", zegt hij in de Engelse volkskrant Daily Mail. "Ze denken nu ook dat kauwen de afgifte kan triggeren van hormonen die onze eetlust en verzadiging aangeven". Uit onderzoek zou blijken dat mensen met overgewicht de neiging hebben minder vaak te kauwen.
Van Tulleken bedacht een experiment waarvan hij de resultaten afgelopen dinsdag op TV bracht. Hij liet 20 vrouwen zoveel eten als ze wilden eten van een bord vol pasta. De helft van de groep kreeg de opdracht iedere hap 15 keer te kauwen (dat is het gemiddelde van gewone eters), de andere helft moest 35 keer kauwen voor een hap doorgeslikt mocht worden.
Het laat zien dat kauwen een veilige en bewezen afvalmethode is die niets kost en bovendien geen enkele bijwerking heeft126 calorieën verschil in 1 maaltijd
Aan het eind van de maaltijd werd de hoeveelheid pasta gewogen die de deelnemers hadden laten liggen. Gemiddeld bleken de snelle eters 468 calorieën naar binnen gekregen te hebben. De veelkauwers bleken 30% minder gegeten te hebben en genoeg te hebben aan 342 calorieën. "Het verschil van 126 calorieën in één maaltijd is verbazingwekkend", aldus Van Tulleken. "Het laat zien dat kauwen een veilige en bewezen afvalmethode is die niets kost en bovendien geen enkele bijwerking heeft."
'The Definitive Diet'
In How to Lose Weight Well vraagt Van Tulleken gewone Britten populaire diëten uit te proberen, om te kijken of ze werken en vol te houden zijn. Hij treedt ook zelf op als proefkonijn, zoals hij dat al eerder deed. Van Tulleken hoopt dat de beste en meest effectieve onderdelen van de verschillende afvalaanpakken, ontdaan van de gimmicks en hipsterspeak, leiden tot een simpele aanpak waarmee iedereen zou moeten kunnen afvallen.
De Daily Mail komt aanstaande zaterdag met een speciale 32-pagina's tellende bijlage 'The Definitive Diet' van Xand van Tulleken. Via Blendle hoef je er niet eens voor naar je buitenlandse krantenstalletje.
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wij hebben een vergelijkbare bevinding. Deelnemers aten 21% minder van harde dan van zachte gels, zonder dat er een instructie gegeven was over het aantal keer dat deelnemers moesten kauwen. zie link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938416310101
Het experiment gaat over 1 maaltijd, maar in hoeverre aten de mensen die 50x moesten kauwen op die pasta op die hele verdere dag ook werkelijk minder dan de andere groep?
De Daily Mail besteedt vandaag opnieuw aandacht aan dokter Xand van Tulleken. Dit keer komt aan de orde waar Xands belangstelling voor afvallen vandaan komt. Zijn zoektocht naar The Definitive Diet komt voort vanuit zijn persoonlijke ervaring. In 2009 woog hij als student ruim 120 kilo. Hij vermeed spiegels en weegschalen om niet te hoeven zien hoe zwaar hij was, maar er was 1 ding wat hij niet kon vermijden: zijn tweelingbroer Chris. Toen hij besefte dat hij door zijn gewicht niet meer op zijn broer leek, viel het kwartje en ging hij afvallen. Het resultaat is dat hij sinds 2012 ruim 82 kilo weegt en sindsdien niet meer is aangekomen.
Belangrijk inderdaad Astrid, had dit verzuimd te berichten, dank. Halve liter voor het eten scheelt zomaar 200 cal. in 1 maaltijd. Omdat je vaker naar de plee heen en weer moet verbrand je ook meer calorietjes.
Met drinken voor het eten moet je ook weer uitkijken, dat verdunt je maagzuur waardoor er meer maagzuur gemaakt moet worden a;s je gaat eten en dan kun je er 'het zuur' van krijgen. Een half uur ervoor en erna is het beter niet te drinken.