Zorgvuldig en langdurig kauwen blijkt een effectieve manier om minder te eten. Dat vertelt tv-dokter Xand van Tulleken, bekend van onder meer het vet-versus-suiker-experiment met zijn tweelingbroer Chris, in de jongste aflevering van het Channel 4-programma How to Lose Weight Well. In de serie neemt Van Tulleken steeds een aantal populaire, bekende of hippe diëten onder de loep.

Gemiddelde kauwduur: 15 à 20 keer
Van Tulleken vermoedde dat kauwen wel eens een belangrijkere rol zou kunnen spelen bij afvallen dan tot nu toe gedacht. "Wetenschappers weten al lang dat kauwen eten in kleinere deeltjes opbreekt, en dat de inwerking van speeksel daarop voor een efficiënte vertering zorgt", zegt hij in de Engelse volkskrant Daily Mail. "Ze denken nu ook dat kauwen de afgifte kan triggeren van hormonen die onze eetlust en verzadiging aangeven". Uit onderzoek zou blijken dat mensen met overgewicht de neiging hebben minder vaak te kauwen.

Van Tulleken bedacht een experiment waarvan hij de resultaten afgelopen dinsdag op TV bracht. Hij liet 20 vrouwen zoveel eten als ze wilden eten van een bord vol pasta. De helft van de groep kreeg de opdracht iedere hap 15 keer te kauwen (dat is het gemiddelde van gewone eters), de andere helft moest 35 keer kauwen voor een hap doorgeslikt mocht worden.

Het laat zien dat kauwen een veilige en bewezen afvalmethode is die niets kost en bovendien geen enkele bijwerking heeft
126 calorieën verschil in 1 maaltijd
Aan het eind van de maaltijd werd de hoeveelheid pasta gewogen die de deelnemers hadden laten liggen. Gemiddeld bleken de snelle eters 468 calorieën naar binnen gekregen te hebben. De veelkauwers bleken 30% minder gegeten te hebben en genoeg te hebben aan 342 calorieën. "Het verschil van 126 calorieën in één maaltijd is verbazingwekkend", aldus Van Tulleken. "Het laat zien dat kauwen een veilige en bewezen afvalmethode is die niets kost en bovendien geen enkele bijwerking heeft."

'The Definitive Diet'
In How to Lose Weight Well vraagt Van Tulleken gewone Britten populaire diëten uit te proberen, om te kijken of ze werken en vol te houden zijn. Hij treedt ook zelf op als proefkonijn, zoals hij dat al eerder deed. Van Tulleken hoopt dat de beste en meest effectieve onderdelen van de verschillende afvalaanpakken, ontdaan van de gimmicks en hipsterspeak, leiden tot een simpele aanpak waarmee iedereen zou moeten kunnen afvallen.

De Daily Mail komt aanstaande zaterdag met een speciale 32-pagina's tellende bijlage 'The Definitive Diet' van Xand van Tulleken. Via Blendle hoef je er niet eens voor naar je buitenlandse krantenstalletje.
Dit artikel afdrukken