Regelmatig verspreid over de dag kleine, maar gezonde maaltijden eten zou je metabolisme harder aan het werk zetten en dus helpen je gewicht onder controle te houden of zelfs af te vallen. Recent onderzoek bekeek of mensen meer afvielen als ze - toch al in calorieën beperkte maaltijden - over meerdere kleine in plaats van drie substantiële maaltijden verdeelden.

Geen verschil
Er bleek geen gewichtsverliesvoordeel op te treden. Netzomin als van 3 naar 6 maaltijden overschakelen het verbranden van calorieën of het metabolisme omhoog joegen, bleek uit een andere studie. En ook een metastudie vond geen verschil.

Wél nuttig om verleidingen te weerstaan
Toch is er wel een voordeel aan het eten van meerdere maaltijden per dag, schrijft WebMD. Als je te lang wacht tussen je maaltijden, daalt je bloedsuiker en ga je op enig moment snaaien wat er maar te eten valt. Daarom is een goed ontbijt (na 7-8 uur slaap) belangrijk om de dag goed te beginnen. En als je daarna regelmatig, om de 3-4 uur weer wat eet, bied je je lichaam een gestage stroom van nutriënten waardoor verleidingen veel gemakkelijk zijn te weerstaan. Dus kun je dan ook prima opletten dat je je niet overeet.

Met andere woorden: niet hoeveel je eet, maar hoe gespreid je dat doet, is volgens deze studie doorslaggevend.
Dit artikel afdrukken