imageVoedsel betekent ook verpakkingen en dus afval. Het werd moeilijker toen we met plastic gingen werken. De natuur kan er niks mee. Het heeft even geduurd, maar men is eruit. We moeten gewoon weer terug naar de basis en leren verpakkingen te maken die wel verteren en nog iets moois brengen ook. Iets terugdoen.

Hoogste tijd om onze kop uit het zand te trekken.

Een fabrikant laat uit een plastic flesje een zeldzame bloem bloeien, autoproducent Ford vormt zijn industrieterrein om tot een kindvriendelijke speeltuin en een afgedankt product is de geboorte van een nieuw product. Utopie, of werkelijkheid?

Criteria
“Wij willen dat niemand zich meer schuldig hoeft te voelen over het creëren van afval. Ons uitgangspunt is dat bedrijven en consumenten zo veel mogelijk afval wíllen produceren, omdat er altijd iets moois uit voort zal komen.” Deze bevrijdende gedachte ligt ten grondslag aan het Cradle-to-Cradle project van chemicus Michael Braungart en architect William McDonough. De twee ontmoetten elkaar in 1995 en hielpen sindsdien met hun bedrijf MBDC overheden, bedrijven en architecten producten te ontwikkelen waarvan elke stof en elk materiaal veilig circuleert en hergebruikt of teruggewonnen wordt en dat tegelijkertijd zijn hoogst mogelijke waarde behoudt.
Nog groener
Volgens een rapport dat onderzoeksbureau Zenith International in juli publiceerde, werden vorig jaar 10 miljoen liters drank in biologisch afbreekbare verpakkingen verkocht. Duurzaam, toch? Braungart heeft zo zijn eigen visie op duurzaamheid: “Als ik u zou vragen: ‘hoe is uw relatie met uw partner?’, en u zou zeggen: ’duurzaam’, zou ik zeggen: ’wat naar voor u’. Als de focus duurzaamheid is, is dat alleen minimaal onderhoud. Nee, duurzaamheid is het begin. Daar begint het pas.”

Bush en ijsjes
Het duo is inmiddels diep tot de politieke en zakenwereld doorgedrongen. De heren zijn meerdere malen door het Witte Huis uitgenodigd voor een gesprek met president Bush. Voor een voedingsmiddelenfabrikant ontwikkelden ze een verpakking voor ijsjes, die na enkele uren op kamertemperatuur vloeibaar wordt. In de bijzondere verpakking zitten zaadjes van zeldzame bloemen die het jaar daarop uitkomen.

Floriade 2012
Regio Venlo zal in 2012 de eerste regio ter wereld zijn die de principes van Cradle-to-Cradle gaat toepassen. Alle permanente gebouwen van de Floriade zullen worden gebouwd volgens het principe. De instelling van de Floriade is: een diverse, gezonde, veilige en eerlijke wereld met schoon water, schone lucht en schone energiebronnen, die zowel economisch als ecologisch uitermate winstgevend zijn. Braungart en McDonough draaien de beeldvorming en beleving over afval binnenstebuiten. Niet voor niets is de slogan van MBDC: ‘Afval is voedsel’.


bron: VMT
Dit artikel afdrukken