Nederlanders vinden afval scheiden belangrijk, maar kunnen daar nog wel wat hulp bij gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek dat marktonderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de Vereniging Afvalbedrijven deed in het kader van Global Recycling Day.

Van de 506 ondervraagden zegt driekwart het scheiden van afval belangrijk te vinden. Toch vermoedt een derde dat alles uiteindelijk op een grote hoop belandt. Ook blijken Nederlanders te onderschatten hoeveel er gerecycled kan worden uit afvalstromen. De ondervraagden denken dat 70% van het papier en glas hergebruikt wordt, terwijl dat in werkelijkheid 90% is.

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat driekwart van de ondervraagden zich zorgen maakt over afval dat in het milieu belandt. Het is lang niet voor alle Nederlanders duidelijk welk afval in welke gescheiden afvalstroom hoort. Plastic theezakjes en chipszakken moeten volgens respectievelijk 50% en 34% van de Nederlanders in de plastic afvalbak, terwijl het bij het restafval hoort. Ook gooit 57% biologisch afbreekbaar plastic bij het normale plastic; het hoort bij het restafval.

Om de verwarring te verminderen adviseert de Vereniging Afvalbedrijven de Rijksoverheid en gemeenten Nederlanders beter te informeren over afvalscheiding.
Vereniging Afvalbedrijven - Nederlanders onderschatten de waarde van wat ze weggooien | Vereniging Afvalbedrijven
Reageer
  • Deel
Druk af