Eind april werd op verschillende nertsenbedrijven Covid-19 vastgesteld. Het RIVM adviseerde daarop om uit voorzorg niet te wandelen of te fietsen in een straal van 400 meter rondom een besmet nertsenbedrijf.

Op grond van nader onderzoek naar de verspreiding van het virus in het milieu concludeert het RIVM nu dat het risico van blootstelling buiten de stal verwaarloosbaar is. Het eerdere RIVM-advies vervalt dan ook, meldt het Ministerie van LNV.

Katten besmet
Het onderzoek hield in dat er onder meer luchtmonsters zijn genomen. "In de eerste monsters werd er in de stal in de directe omgeving van nertsen virus aangetroffen op stofdeeltjes. Buiten de stal werd geen virus aangetroffen. In de tweede bemonsteringsreeks is het virus niet meer binnen of buiten de stal gevonden in de stofdeeltjes in de lucht." In het onderzoek zijn ook elf katten op een van de besmette bedrijfslocaties getest. "Bij drie van deze katten zijn antistoffen aangetoond tegen Covid-19. Dat betekent dat de katten besmet zijn geweest." Dat is geen echte verrassing omdat fretten, nertsen en katachtigen gevoelig zijn voor dit virus.

"Aan de hygiëne in de bedrijven heeft het niet gelegen", vindt Wim Verhagen, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders, op Omroep Brabant. Hij reageerde aanvankelijk boos omdat aanvankelijk de suggestie was gewekt dat de nertsenfokkers het niet zo nauw namen met hygiëne en veiligheid.

Hond besmet
Ook zijn, voor het eerst, bij een hond in Nederland antistoffen tegen COVID-19 aangetroffen. De eigenaar van de hond is Covid-19 patiënt. De hond had ademhalingsproblemen en is inmiddels geëuthanaseerd. Of de problemen het gevolg waren van een infectie met SARS-CoV-2 of van ander lijden, is onbekend. Eerder raakten in Azië diverse honden - door hun baasjes - besmet.

Het RIVM-advies voor omgang met huisdieren blijft van kracht: ben je zelf ziek, vermijd intensief contact met je huisdier. Laat de verzorging over aan mensen zonder klachten. Is ook je huisdier ziek, houd het dan binnen. Laat honden kort uitlaten door een ander. Is je huisdier ernstig benauwd of heeft het diarree, bel dan met de dierenarts. Dierenartsen en laboratoria moeten positieve testuitslagen bij de NVWA melden.
Dit artikel afdrukken