De Alliance for Food Sovereignty in Africa (AFSA) is een pan-Afrikaanse coalitie van netwerken en boerenorganisaties die kleine boeren, herders, jagers/verzamelaars, inheemse volkeren, geëngageerde burgers en milieuactivisten uit heel Afrika vertegenwoordigen. Tijdens hun conferentie in augustus heeft AFSA zich nadrukkelijk teweer gesteld tegen organisaties als AGRA en de G8 'Nieuwe Alliantie voor Voedselveiligheid' die volgens hen de belangen van Big Agri in Afrika promoten.

De laatstgenoemde organisaties leggen de nadruk op het gebruik van geselecteerde zaden en GGO's om de voedselzekerheid en productie veilig te stellen. Volgens AFSA leidt dat er echter toe dat de eeuwenoude biodiversiteit teloor gaat, traditionele landbouwkennis verdwijnt en dat boeren van hun land verdreven worden omdat er op grote schaal biobrandstofgewassen en genetisch gemanipuleerde ('versterkte') gewassen verbouwd worden.

"Het model gebaseerd op ecologische familiale landbouw is nochtans het meest efficiënte en het productiefste landbouwmodel ter wereld. We moeten kleine boeren ondersteunen in plaats van hun kennis en landbouwpraktijken te ondermijnen", zegt AFSA coördinator Million Belay op DeWereldMorgen.be.
Dit artikel afdrukken