In het militaire kamp Lagland vlakbij Arlon (Luxemburg) zijn twee kadavers van wilde zwijnen aangetroffen die besmet waren met de Afrikaanse varkenspest. De zwijnen zijn waarschijnlijk al begin september doodgegaan en daarmee mogelijk 'patient zero', de eerste dieren die besmet raakten en het virus verspreid hebben, schrijft De Standaard.

Tot op heden wordt nog gespeculeerd over de manier waarop het virus in België terecht is gekomen. Mogelijke verklaringen zijn dat wilde zwijnen besmet voedselafval hebben gegeten, of dat 'jachttoerisme' de ziekte vanuit Oost-Europa heeft meegebracht. Daar komt nu een derde mogelijkheid bij: in Lagland is het een komen en gaan van Tsjechische, Poolse en Belgische militairen die in de Baltische staten zijn geweest. Allemaal landen waar de varkenspest al voorkomt. Het kamp ligt in de wegens varkenspest afgesloten zone en is inmiddels volledig ontsmet.

In Nederland flyerden vorig weekend verontruste varkensboeren al bij buitenlandse chauffeurs langs de snelwegen. Dit weekend plaatst de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 150 informatieborden op parkeerplaatsen langs snelwegen en natuurgebieden. Transporteurs, reizigers en recreanten krijgen zo te horen dat zij etensresten in afgesloten vuilnisbakken dienen te gooien.



Al vele jaren is bekend dat de Afrikaanse varkenspest in het oosten van Europa en in landen die aan het oosten grenzen een bedreiging is voor de West-Europese varkenshouderij. Als militairen de bron van de besmetting blijken, moet geconstateerd worden dat het Belgische leger mogelijk onzorgvuldig is omgegaan met het in acht nemen van maatregelen tegen de biosecurity-risico's van militaire operaties.
Dit artikel afdrukken