Vandaag, zaterdag 1 juni, staat wereldwijd in het teken van melk, melkverwerking en melkproductie. Het wereldberoemde Brusselse plassende mannetje plast daarom vandaag de hele dag melk.

Manneken Pis draagt voor de gelegenheid Afrikaanse kledij, schrijft Vilt. De Belgische NGO Dierenartsen Zonder Grenzen vraagt met deze actie, net als de afgelopen jaren, aandacht voor West-Afrikaanse melkveehouders. Europese melkoverschotten overspoelen en ontwrichten volgens de NGO de lokale markt. In Café Weltschmerz legde Niek Koning uit dat die ontwrichting het gevolg is van de zogenoemde Economic Partnership Agreements (EPA's) tussen Afrikaanse landen en de Europese Unie.

“Melk is voor Afrikaanse boeren een belangrijke bron van voedsel en inkomsten. Maar door oneerlijke concurrentie uit Europa brengt de melk van de lokale boeren zo goed als niets meer op”, aldus Dierenartsen Zonder Grenzen. “En het is niet eens echte melk, maar afgeroomde poedermelk, verrijkt met allesbehalve duurzame palmolie.” Met een petitie roepen ze Europese beleidsmakers op om boeren wereldwijd een eerlijke melkprijs te geven.

In 2001 riep de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties de wereldmelkdag in het leven om het belang van melk als voedingsbron te onderstrepen. Wereldwijd worden er vandaag activiteiten georganiseerd met dit jaar als thema #enjoydairy.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Wereldmelkdag: Afrikaans Manneken pis plast melk - VILT
Reageer
  • Deel
Druk af