image

Volgende week start in België de Week van de Fairtrade. Een hip verpakte campagne met o.a. een heuse Fairtradesong (met het tegenwoordig blijkbaar verplichte hoog Bekende Mensen-gehalte) zal sterk aanwezig zijn in de media. Het was ooit anders, dus hiephiephoera.

Ondertussen wordt steeds vaker duidelijk dat de Fairtrade-idee hoognodig dient opgepikt te worden door de echt grote jongens. Anders zou het ooit wel eens een maat voor niets kunnen worden. Dat zou heel erg jammer zijn, want - believer of non-believer - het volk is er stilaan klaar voor: voor eerlijke handel.

Blijkt nu uit een rapport van de Belgische Technische Coöperatie (de organisatoren van de Week van de Fairtrade), dat uitgerekend het continent dat te zwak is om zich efficiënt te kunnen positioneren op de wereldmarkt niet lijkt te profiteren van het ethische handelsmodel bij uitstek.

"Het Afrikaans continent hinkt niet alleen danig achterop in de conventionele internationale handel, ook in de fairtradecircuits zijn de Afrikaanse producenten -goed voor maar 15 procent- ondervertegenwoordigd. Het zijn vooral de Latijns-Amerikanen die inzake fair trade de plak zwaaien."

De Europese eerlijke handelsorganisaties slaan Mea Culpa en gooien het nu over een andere communicatieve boeg. Ze vinden dat Afrika op de kar moet springen van de Zuid-Zuidhandel.

"Het verpauperde Afrika moet zich economisch ontkoppelen van het Noorden vooraleer het zich buigt over eerlijke handelsnormen", meent ook de Oegandese economist Yash Tandon.

Na de bioboot, dreigt nu ook het Fairtradeschip te zinken.
Wat denkt men daar hier op Foodlog over?

Bron en uitgebreider artikel hierover: updaid.nl
Dit artikel afdrukken