Uit onderzoek aan de Universiteit van Utrecht blijkt dat eenden veel meer zaden verspreiden dan gedacht.

Eenden slagen er al eeuwenlang in om ons flink om de tuin te leiden, zegt hoofdonderzoeker Merel Soons tegen Thom Opheikens op BNR. Ze vervullen een functie waar de onderzoekers nog weinig kijk op hadden.

Eenden gaan met name 's nachts "op stap naar een aantal verschillende waterrijke gebiedjes - plasjes, meertjes of hun favoriete sloot - en dan doen ze verschillende plekken aan waar ze gaan eten", zegt Soons.

Tijdens hun nachtelijke tochten eten de watervogels planten, zaden en kleine waterdieren. Door vervolgens weer ergens anders te poepen, verspreiden eenden hun zaden en eitjes. Hun verspreidende rol van uitgangsmateriaal is essentieel om natuurgebieden zo divers mogelijk te houden, nu die steeds meer versnipperd raken.

Eenden blijken niet alleen relevant voor de verspreiding van waterplanten, maar ook die van planten op het land. Soons maakt zich dan ook dan zorgen over de forse afname van de Nederlandse eendenpopulatie. "De rol die ze spelen is voor de diversiteit van planten ook echt heel erg belangrijk."
Dit artikel afdrukken