Eenden slagen er al eeuwenlang in om ons flink om de tuin te leiden, zegt hoofdonderzoeker Merel Soons tegen Thom Opheikens op BNR. Ze vervullen een functie waar de onderzoekers nog weinig kijk op hadden.
Eenden gaan met name 's nachts "op stap naar een aantal verschillende waterrijke gebiedjes - plasjes, meertjes of hun favoriete sloot - en dan doen ze verschillende plekken aan waar ze gaan eten", zegt Soons.
Tijdens hun nachtelijke tochten eten de watervogels planten, zaden en kleine waterdieren. Door vervolgens weer ergens anders te poepen, verspreiden eenden hun zaden en eitjes. Hun verspreidende rol van uitgangsmateriaal is essentieel om natuurgebieden zo divers mogelijk te houden, nu die steeds meer versnipperd raken.
Eenden blijken niet alleen relevant voor de verspreiding van waterplanten, maar ook die van planten op het land. Soons maakt zich dan ook dan zorgen over de forse afname van de Nederlandse eendenpopulatie. "De rol die ze spelen is voor de diversiteit van planten ook echt heel erg belangrijk."
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wel merkwaardig dat die biodiversiteit er hier ineens als mogelijk lijdend voorwerp wordt bijgesleept, bij die half tamme dieren, en niet bijv bij de afname van grutto, kievit, leeuwerik en zovele anderen, en bij de ongebreidelde toename van de nijgans en de grauwe gans (die trouwens veel sterker zijn dan dat kleine eendje, dus effectieve concurrent). Wat zit daar achter? Komkommertijd (# 4) of subsidiepotje? Uiteindelijk, en dat is geen cynisme of hypothese (#5), is het natuurlijk gewoon homo sapiens en zijn manier van werken en plannen op het land die de grootste invloed heeft (ik las ook dat die merkwaardige afname van 30% alleen in NL, en niet in de buurlanden optrad). Hier in de gracht en de parkvijver zie je de laatste 3 jaar nauwelijks nog jonge eendjes, terwijl het er vroeger van miechelde (soms wel 14 achter een moedereend aan). Dat kan SOVON toch ook niet ontgaan zijn, op landelijke schaal dan?. Wat je ook wel hoort en ziet, dat mannelijke eenden de vrouwtjes systematisch met meerderen verkrachten, zou er een protest van de vrouwtjes in gezien kunnen worden (ook iets voor SOVON, met inspraak van eendenfluisteraars)).
Frank, de universiteit van Utrecht - ik heb het inmiddels allemaal na moeten lezen - spreekt van 'kan'. Als het gedrag van eenden die functie heeft, dan kán een afname van de biodiversiteit worden verwacht. Hoe groot die is en op welke base lines die kwantificering gebaseerd zou zijn is geen onderwerp.
Met Enno kun je cynisch constateren: het is een grote mening op basis van een vastgesteld feitje van de bijdrage van een diersoort aan de plantaardige wereld.
Het is tegenwoordig het hele jaar door komkommertijd.
Enno
Redactie ik heb de link gelezen maar ook het volledige artikel, ik mis de link die Soons legt tussen de afname eenden in recente tellingen en de biodiversiteit, dit is volgens mij een conclusie die de redacteur van de Universiteit van Utrecht zelf maakt.
Neemt niet weg dat dit wel mogelijk is.
Heel het rapport gaat alleen maar over de grote rol van eenden in het over brengen van zaden van planten, onderzocht in Europa in heel veel studies.
Gebeurt in Frankrijk ook al Dick, in de rijstvelden van de Camargue, canards des rizieres, bio, en ze eten ook nog eens alle onkruiden op, de door eenden gecontroleerde rijst wordt door BIOSUD vermarkt. In NL had de eend tot voor kort een belangrijke rol in de Zaanstreek, kreeg visafval en legde eieren voor de beschuit. Nu helpen ze vooral mensen met kleine kinderen van het oud brood af. Dat de kievit en grutto in aantal afnemen is nog te begrijpen, maar al die moddervet gevoerde eenden nu ook al?? Of zou dat juist het probleem zijn?