Voedselverpakkingen, drinkflessen en dergelijke zijn de belangrijkste bron van plastic afval dat zich langs de kusten ophoopt. In totaal maken 10 producten driekwart van het totale in zee ronddobberende plasticafval uit. Dat vonden onderzoekers in de meest uitgebreide studie tot nu toe naar zwerfvuil in oceanen, schrijft The Guardian.

Carmen Morales-Caselles van de Universiteit van Cádiz (Spanje) bekeek samen met haar team de gegevens uit 36 databanken over de hele wereld en publiceerde de resultaten in Nature Sustainability. De wetenschappers namen alleen herkenbare voorwerpen van meer dan 3 centimeter mee.

In 2010 belandde ongeveer 8 miljoen ton plastic afval in de oceaan. De onderzoekers stelden een lijst van 10 meest geïdentificeerde producten op: plastic zakken, plastic flessen, wegwerpverpakkingen en -bestek, verpakkingen, synthetische touwen, visgerei, plastic doppen en deksels, industriële verpakkingen, glazen flessen en drankblikjes.

Kort na gebruik weggegooide verpakkingen van (afhaal)maaltijden, zoals plastic zakken, wikkels, voedselbakjes, deksel, flessen, blikjes en bestek waren goed voor 88% van het afval dat zich bij de kustlijn en -wateren ophoopt. In de open oceaan is de belangrijkste bron van zwerfvuil afval van visserijactiviteiten. Uit een tweede studie blijkt dat Turkse, Italiaanse en Britse rivieren de grootste bijdrage leveren aan drijvend zwerfvuil in de Europese zeeën.

De onderzoekers zijn niet verrast dat plastic ongeveer 80% van het zwerfafval uitmaakt. Wel het hoge aandeel wegwerpartikelen. De kraan van zwerfvuil moet dichtgedraaid worden door het bij de bron aan te pakken, schrijven de onderzoekers. Ze pleiten voor een verbod op plastic meeneemartikelen en statiegeldregelingen.
The Guardian - Takeaway food and drink litter dominates ocean plastic, study shows
  • Deel
Druk af