Afgeschoten wilde ganzen moeten niet meer worden vernietigd, maar voor consumptie worden verkocht. Dat vinden biologen Adriaan Guldemond en Henk Kloen. Zij stellen voor dat wilde ganzen worden verkocht als streekproducten, zoals Staatsbosbeheer en park De Hoge Veluwe doen met geschoten wild dat overlast geeft. Het aantal ganzen dat in Nederland overwintert en broedt is in de afgelopen 50 jaar sterk toegenomen. Zij zorgen echter voor overlast en schade en de overheid laat ze daarom onder strikte voorwaarden afschieten. Van de 60.000 geschoten ganzen per jaar worden er zo`n 30.000 geleverd aan poelier en groothandel. Zo`n 40% (24.000) wordt voor eigen gebruik door de jagers meegenomen. De overige 10% wordt vernietigd.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincie Zuid-Holland hebben CLM Onderzoek & Advies, het bureau van Guldemond en Kloen, de mogelijkheden van consumptie van wilde gans laten onderzoeken. In de brochure van het project Ganzenbord geven chef-koks recepten voor wilde gans. De Faunabescherming is fel tegen het afschieten van wilde ganzen. De Vogelbescherming roept boeren op te proberen ganzen te verjagen en ze slechts in uiterste gevallen af te schieten.
Bron: Consumentengids - p. 8 met dank aan MKB
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zeker weten, Ailko. De rollade van wild zwijn was erg lekker. De komende dagen, o.a. Eerste Kerstdag, staat er ook Veluws hert op ons menu. We hebben gelukkig van beide een doos besteld.
Dus: waar kan ik nu een doos gans bestellen?
In ieder geval wordt van de Veluwse zwijnen volop genoten!
sorry... de borsten roken.. stond er niet bij
deze zijn vorige maand geschoten.
ge kunt natuurlijk niet alleen de jonge schieten.... wij maken ze als volgt klaar:
1. voorgerecht; roken in de 'weber'; grilbriketten aansteken en de nat gemaakte weber-kachelhoutjes er op; warm roken dus gedurende 30-45 minuten. dun trancheren en serveren met de gebakken wilde ganzenlever en gebakken schijfjes appel; levers in boerenboter bakken; eerst door de bloem halen anders krijgt ge ze niet los van pan
2. borsten; rosé braden in boerenboter; de borsten in alufolie laten rusten en dan op een houten plank trancheren; serveren met bv een portosaus.
ailko ! pas op ! de borsten van een luie malse boerengans zijn sappiger dan de borstspieren van een vliegende wereldreiziger...
ik schaam te zeggen; we hadden er zoveel (12), dat we alleen de borsten uitsneden en de levers uithaalden. poten kunnen taai zijn, maar goed voor een confit. de gehele gans bv met tamme kastanjes en cognac etc. etc. gaat met een jonge wel maar ge gaart nooit alles gelijk...
koopt van een boer een tamme...
@Ailko: stuur me maar wat adressen van verkooppunten en wat leuke recepten. Eruit met de plofkip, erin met de wilde gans!