Dat blijkt uit een analyse van de 100 best verkochte boeken met voedingstips, schrijft Food in Action.

Rebecca Marton van Stanford University Medical School (VS) en haar collega’s beoordeelden zowel de hoofdbeweringen in de samenvattingen van de bestsellers als de geloofsbrieven van de auteurs.

Gewichtsverlies of gewichtsbeheersing is een gemeenschappelijk thema in 80% van de boeken. Een op de drie boeken belooft op de flaptekst genezing of het voorkomen van ziekten als diabetes, hart-en vaatziekten, kanker en dementie.

De samenvattingen van de boeken toonden weinig consistentie in hun adviezen over te vermijden of aanbevolen voedingsmiddelen. Ook de aanbevelingen met betrekking tot de consumptie van koolhydraten, zuivel, eiwitten en vet liepen in de verschillende boeken sterk uiteen en conflicteerden met elkaar. Veel van de gebruikte claims van de bestverkopende auteurs kunnen de onderzoekers niet onderschrijven op basis van hun kennis van de wetenschappelijke literatuur. De zeven bestverkopende boeken bevatten nauwelijks verwijzingen naar onderbouwde studies en meta-analyses.

Van de 83 auteurs was 34% medisch geschoold of gepromoveerd; ongeveer de helft bleek niet afgestudeerd. Ongeveer een derde is of was arts. De overige auteurs werken als personal trainer, redacteur, ondernemer, voedingskundige, blogger of acteur. Van de 20 auteurs met een academische aanstelling hadden er zeven een universitaire baan die geverifieerd kon worden; er zijn echter twijfels over hun betrouwbaarheid. In totaal hadden vijf auteurs te maken gehad met juridische of inhoudelijke kwesties over de inhoud van hun boeken.

Er zitten boeken tussen die waarschijnlijk een goed of zelf uitstekend advies geven, maar het is aannemelijk dat de overgrote meerderheid verkeerde informatie bevat met beweringen zonder wetenschappelijke onderbouwing.

Volgens de wetenschappers benadrukt de studie de noodzaak om de verspreiding van goede voedingsadviezen te verbeteren. “We moeten", schrijven ze, "manieren vinden om het publiek tegen desinformatie te beschermen. Een groter publiek besef van de onbetrouwbaarheid van veel van deze literatuur is nodig. In een tijdperk van escalerende anti-wetenschappelijke bewegingen, is de ondergang van de voedingswetenschap en de daarmee samengestelde verkeerde voorstelling ook bijzonder gevaarlijk voor de reputatie van de wetenschap als geheel.”
Dit artikel afdrukken