De Hoekse Waard op een zonnige herfstdag. Appels, peren en andere najaarsproducten in overvloed, gewoon bij de boer zelf te koop. Ik had maar een paar uur tot mijn volgende afspraak, maar ik moest en zou er even heen. Snel, voor het seizoen voorbij zou zijn. De plattelandsadonis screende mij overduidelijk op mijn bedoelingen. Ik liep op hem af: “Jullie hebben peren, las ik.” Hij knikte. “Peren? Ja, die staan rechts, bij de appelen. Pak er zoveel je wilt en doe het geld in het bakje.” Hij stak zijn kin in de juiste richting en ik draaide me om, hoorde de kiezels knisperen onder mijn schoenen. “We hebben ook eieren. En uien en pompoenen. En walnoten, maar ik denk niet dat jij daarvan houdt,” sprak hij tegen mijn rug. Ik keek om, zijn uitdagende blik sprak boekdelen; “Die staan trouwens ook niet hier.” Ik glimlachte speels: “Oh, nee, ik hou erg van walnoten. Vooral bij kaas, druiven en een glaasje wijn. Wist je dat ze een bron zijn van magnesium? Da’s goed voor je bloedsomloop, om jezelf warm en in beweging te houden en zo.”

Nee, dat wist hij niet. Maar het was reuze interessant en dus mocht ik mee. Naar de eieren en uien, de pompoenen en natuurlijk naar de walnoten. De blonde Don Juan vulde zelf mijn achterbank met de boerenheerlijkheden die ik had uitgekozen en bleef vergenoegd staan kijken tot ik van zijn erf afreed. Ik sloeg rechts de weg op en zag een brede glimlach in mijn achteruitkijkspiegel. Die walnoten. Je zou het er warm van krijgen.

Ontdek de boer in nationaal landschap De Hoeksche Waard, enkele autominuten vanaf Rotterdam. Veel fiets-, wandel- en kanoroutes, volg bij bezoek per auto de grotere N-wegen. VVV/ANWB agentschap in Oud-Beijerland. Diverse boerderijwinkels, fruitgaarden met zelfbedieningsverkoop, kaasboerderijen, groentetelers, molens met verkoop. vvv.hoekschewaard.nl
Dit artikel afdrukken