
Van verschillende kanten kwam gisteren het nieuws dat kinderen met ADHD zeer significant beinvloed worden door wat ze eten. Volgens Eindhovense onderzoekers kan een aangepast dieet de klachten bij 93 procent van de onderzochte kinderen met meer dan 50 procent verminderen. Bij driekwart kunnen de klachten zelfs tot 75 procent worden verholpen.
De onderzoekers weten nog niet welke stoffen of combinaties daarvan verantwoordelijk zijn voor gedragsverbeteringen. De onderzoekster kunnen bovendien niet aangeven om welke voedingsstoffen het gaat, omdat deze per kind verschillen. Bovendien gaat het vaak om een combinatie van vier tot zes stoffen. Wel is duidelijk dat chocola, kleurstoffen en suiker veel minder effect hebben op het gedrag van kinderen met ADHD dan vaak wordt verondersteld.
Het onderzoek is nog niet gepubliceerd. Gezien de ongelofelijke resultaten ben ik zo langzamerhand razend nieuwsgierig hoe de voeding van de kinderen die het beter gingen doen er nou wel uitzag.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Commercieel snap ik dat ze op hun kennis blijven zitten (zie het AD artikel dat Jacobus toevoegt). Als wetenschappelijk argument - = 'dan gaan mensen zelf klooien' - vind ik het een beetje lariekoek. Je hebt iets te vertellen of je hebt dat niet. Er is prima duidelijk te maken dat experimenten leiden tot 'vreselijke pestilentiën' ;-)
Het AD gaat er iets dieper op in, in hun artikel "Dieet remedie tegen ADHD". De schuld wordt niet bij bepaalde voedingsstoffen gelegd, maar zodra kinderen op een eliminatiedieet van brood en beleg, verschillende soorten groenten en fruit, vlees, rijst, aardappels, siroop, bepaalde koekjes en zoutjes worden gezet verdwijnen vaak de ADHD-symptomen al voor een groot gedeelte.
Jacobus
Ik was het het congres voeding en gedrag waar deze cijfers werden gepresenteerd. Ook daar geen uitleg over om welke stoffen het vaak zou gaan. Dat voeding een grote rol speelt is voor mij niet echt een verrassing. Ik verwacht dat het toch ook in additieven zal zitten. Of in levensmiddelen waar kinderen op jonge leeftijd al een overgevoeligheid voor hebben gekregen.
@ Dick, ik zag het een en ander op tv. Het blijkt ook nog zoeken naar de juiste balans. Maar druiven, krenten werken negatief op het ADHD effect. Vind het wel een stap voorwaarts dat ze de oplossing hebben gezocht in het voedselpatroon overigens.