
In Nederland loopt het nog even door, ook al wil het bedrijf niets zeggen over de verkoopcijfers hier.
De redenen waarom het verdwijnt zijn interessant: het was volgens Unilever zo gezond en lekker dat consumenten het niet meer begrepen. Rijk aan vitaminen en mineralen, maar weer net te weinig cholesterol verlagend om het op het pak te mogen zetten. Dat laatste kwam omdat soya-melk niet met lekker wordt geassocieerd. Het werd daarom ontworpen als een lekker drankje met wat gezonde soya, in plaats van als vieze-maar-gezonde soya verbouwd tot een nog net te pruimen gezond drankje. Inderdaad, ingewikkeld want 'vieze' sojamelk schijnt te lopen als een tierelier.
Zou het misschien zou kunnen zijn dat consumenten dit soort gekunstelde producten zo langzamerhand wel mooi vindt?
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ach, dat het een marketingnep is, dat blijkt al uit de verpakking..
Soja ?
Met koeienletters 'MANGO' EN 'ABRIKOOS'... Soja trekt natuurlijk minder.
ADEZ komt van ADES: (Dat is een afkorting voor Alimento de Soya, vrij vertaald betekent dat ‘levensmiddel van soja’. Het werd voor het eerst in 1988 in Argentinië verkocht.)
Overigens is het niet gemaakt van sojamelk, maar gebruikt Unilever in de plaats daarvan geïsoleerd soja-eiwit in water. Het bevat ongeveer 2,7 mg soja-eiwit per portie van 250 ml. Dit soja-eiwit is afkomstig van hele sojabonen en zou volgens Unilever niet de typische bittere smaak van sojabonen bezitten. Nochtans, zijn er andere merken die sojamelk produceren zonder een bittere smaak.
Als Unilever met haar sojadrankje dezelfde strategie toepast als in haar kippensoep (0,1 % kippenextract) en de bijzondere Klootwijk schapensoep (2,7% schaap), dan wordt het raden naar de hoeveelheid ecologisch verantwoord en duurzaam geteelde en ambachtelijk geperste mango en abrikoos...
Ik begrijp dat de ingrediëntensamenstelling van de Unilever-site inmiddels verdwenen is ?
Unilever rommelt chemisch met organische bestanddelen.
Ik pleit voor manipuleren met natuurlijke producten die herkenbaar in het eindproduct zitten.
Daar verschil ik dus essentieel van de Unileverbedriegers. Die manipuleren het liefst een biochemisch fakeproduct in elkaar.
Maar ik zou straks in Leuven wel eens een boom willen opzetten, waarom schapensoep met minimaal 20% vlees in getrokken bouillon van een Dollyschaap a priori fout moet zijn….
Mijn adagio:
manipuleer natuurlijke producten tot nieuwe biologische producten, en laat het faken maar aan Unilever over.
het gaat er niet om hoe het pak er uit ziet. Ik kan niet tegen koemelk producten en soja melk, brrrrrrr. Rijstmelk is helemaal afschuwlijk.
Maar het is door de hoge heren besloten om niet meer te verkopen of te produceren. en nu moet ik het maar weer doen met vitamine pillen, maar das niet lekker bij je ontbijtje...
Wie o wie weet een goed alternatief? evt in het buitenland...
“Zou het misschien zou kunnen zijn dat consumenten dit soort gekunstelde producten zo langzamerhand wel mooi vindt?”
Hoop het wel, maar ben bang van (voorlopig nog) niet. Bijna de helft van de door Ailko’s geposte top-20 productintroducties waren zuivel- of drink-‘innovaties’.
Probeer in het zuivelschap tussen de Heksenvla (knibbel, knabbel en iets met Efteling staat er op het pak) en de Becel-chemie maar eens yoghurt met vet maar zonder toegevoegd smaakje te vinden. Of heel gewone zure room, crème fraiche, een rol gezouten boter. Je zoekt je te pletter. Het schap staat vol met hedendaagse varianten op saroma-pudding, klopklop, monatoetjes met frambozensmaakkledder maar nu heet het luchtige vla (briljante verwaarding van lucht) of culinesse kookroom.
Adez. Adieu. Logisch.
En dan noem je je drankje Adé.... Volgende Toedelidoki?