Het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) is een vrijhandelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie. Dit verdrag is al deels getekend, maar nog niet alle EU-lidstaten hebben het geratificeerd. Dinsdag 18 februari 2020 stemt de Tweede Kamer over de vraag of Nederland met CETA akkoord zal gaan.

CETA roept soortgelijke vragen op als TTIP in 2015. Zo zijn voedselveiligheid en een arbitragehof voor bedrijven wederom punten van discussie. Is het wenselijk dat we dit verdrag met Canada aangaan? Omdat het verdrag unaniem geaccepteerd moet worden door alle lidstaten, is ook de uitspraak van het Nederlandse parlement essentieel.

Voor- en nadelen
Net als bij TTIP stellen de voorstanders van het verdrag dat het behoorlijke voordelen heeft voor zowel Europa als Canada. De tarieven voor import en export gaan omlaag, waardoor handel makkelijker en goedkoper worden. Dit zal goed zijn voor onze economie. Tegenstanders maken zich echter zorgen over de gevolgen van CETA op het gebied van voedselveiligheid, duurzaamheid en soevereiniteit. Zo wordt gesteld dat CETA de Europese energietransitie kan ondermijnen.

Macht voor bedrijven
Een groot twistpunt is het Investment Court System (ICS), een soort aparte rechtbank waarmee Canadese en Europese bedrijven nationale overheden kunnen aanklagen als ze economisch benadeeld worden. Het idee is dat deze bedrijven hierdoor juridisch beschermd worden, maar de zorg is dat hiermee vooral politieke macht aan bedrijven wordt gegeven.

Hoe wenselijk is het dat we het CETA handelsverdrag zoals het er nu ligt met Canada aangaan? Heeft CETA gevolgen voor soevereiniteit van Nederland? Wat gebeurt er als de Tweede Kamer dinsdag niet instemt met het verdrag? Wat moeten we vinden van het ICS? Krijgen bedrijven daarmee oneigenlijke invloed op onze wetgeving? Of zijn de argumenten van de tegenstanders overtrokken?

Parlementair historicus Peter van der Heiden trapt het actualiteitencollege af met een column. Politicoloog Gerry van der Kamp-Alons licht de gevolgen voor Nederland en Europa toe. Programmamaker Tjidde Tempels leidt het gesprek.

Kijk voor meer informatie op de website of Facebook.

Datum: 18 februari 2020
Tijd: van 12:30 tot 13:15 uur
Spreker: Politicoloog Gerry van der Kamp-Alons
Prijs: Gratis, opgeven niet nodig
Locatie: Theaterzaal C, Elinor Ostrom Building, Radboud Universiteit, Heyendaalseweg 141
Dit artikel afdrukken