Cardioloog Aseem Malhotra maakte naam met zijn stellingname tegen het moderne dieet dat zich kenmerkt door een sterk bewerkt en koolhydraattrijk menu. Hij schaart zich achter (milieuvriendelijk) vlees en keert zich tegen 'fake meat'.
Time for a new campaign? Say no to fake meat! https://t.co/nHBejEPX0O
— Dr Aseem Malhotra (@DrAseemMalhotra) December 8, 2018
Animals are key to restoring grasslands, which in turn can help reverse #climatechange. Say NO to fake #meat and YES to the potential of #regenerativeagriculture! Learn more https://t.co/so9uaq8lqI pic.twitter.com/bmkkRsvVEa
— Organic Consumers (@OrganicConsumer) December 5, 2018
Het zou kunnen dat Aseem Malhotra verwijst naar de waarde van blijvend grasland. Vergeleken met akkerbouwgewassen, zorgt blijvend grasland o.a. voor meer CO2 in de bodem?
Blijvend grasland blijft alleen in stand met hulp van herkauwers? Zie daar een relatie met vlees en zuivel?
Anton helemaal eens maar welke menselijke activiteit heeft geen impact op, en noem maar op, dus impact in zijn algemeenheid. Zou het dan toch zo zijn dat de aarde beter af was als er geen mensen op zouden bivakkeren? Of omdat wij ons slecht aan kunnen passen aan de natuurlijke wetten?
@ Arnold, ben het in z'n algemeenheid met je eens dat we beter met de mest kunnen en moeten omgaan. Maar dat verandert niets aan het feit dat je met veehouderij op grasland (en met gebruik van bouwland voor voer) tbv dierlijke producten altijd een zekere klimaatimpact zult blijven houden.
Anton als we binnen de veehouderij anders met mest zouden omgaan wordt mest van een belasting veranderd in een zegen. Onmisbaar voor gezond voedsel. En dat zeg ik als akkerbouwer maar praat liever als voedselproducent.
Heel goed dat een cardioloog de relatie voeding - gezondheid zo onder de aandacht brengt, maar wat betreft die milieuvriendelijkheid van vlees zou ik zeggen 'schoenmaker blijf bij je leest'. De claim dat je met (rund)vlees afkomstig van graslanden de klimaatverandering kunt terugdraaien gaat echt te ver. Een beetje minder klimaatgassen per eenheid vlees uitstoten met allerlei maatregelen zal wel lukken, maar dit reduceren tot nul en zelfs onder nul (en dus compenseren) kun je wel vergeten.