Itchefs & Co is de waakhond die iets alleen Italiaans wil noemen als het ook echt Italiaans is.
Onno Kleyn stuurde me hun nieuwsbrief door. Daarin wordt een kookactie tegen de alomtegenwoordige Italiaanse nep aangekondigd. Niet alleen om restaurants 'clean' te krijgen, maar ook de keuken thuis neem ik aan. Van Knorr pastasauzen tot Bertolli Italiaanse sandwiches in het vliegtuig - beide merken zijn van een bekende Nederlands-Engelse eetgigant. Wist je trouwens dat Grand'Italia Nederlands-Belgisch is en het bed met onder meer met een Frans merk (Amora) moet delen?

Morgen is het zover:
The countdown has started: this Thursday, January 17th, 2008, is the International Day of Italian Cuisines. For one day, everyone who makes, promotes or simply loves Italian food outside of Italy is invited to carry out a small activity to celebrate authenticity and quality in Italian cuisine.
This unprecedented celebration is led by over 130 Italian chefs and restaurateurs in 35 countries. They belong to itchefs-gvci, (Virtual Group of Italian Chefs) and will cook Pasta alla Carbonara according to the original, authentic recipe. This simple dish, a pillar of Italian gastronomy, is in fact the symbol of counterfeit Italian cuisine in the world at large. The International Day of Italian Cuisines, under the aegis of itchefs-gvci, is born of a desire to redress this imbalance.

Unfortunately, for a number of reasons, there is a lot of confusion concerning dishes of Italian Cuisine in the world. Therefore, chefs and restaurateurs working outside Italy who really want to offer authentic Italian Cuisine must offer dishes as they are made in good restaurants in Italy. Too often outside Italy impostors of quality Italian restaurateurs take advantage of their clients' ignorance and serve dishes that have nothing to do with the diverse and vast repertoire of classic Italian cuisine.


Betekent dit dat de toekomst van de Italiaanse keuken in het verleden ligt? Of zoals Onno me schreef: "Nobel of een dom achterhoedegevecht?"

Kijk je naar het filmpje (hyperklassiek met een goed katholiek begin en melodramatische opera), dan zie je "Italiaanse" Chinese en Japanse producten en gerechtonderdelen in een verfijnde innoverende keuken. Misschien wel heel ver verwijderd van de Italiaanse keuken, die in essentie toch zo simpel boers vers was.



Andere vraag daarom: wat bedoelen de dames en heren nou toch precies?
Dit artikel afdrukken