Itchefs & Co is de waakhond die iets alleen Italiaans wil noemen als het ook echt Italiaans is.
Onno Kleyn stuurde me hun nieuwsbrief door. Daarin wordt een kookactie tegen de alomtegenwoordige Italiaanse nep aangekondigd. Niet alleen om restaurants 'clean' te krijgen, maar ook de keuken thuis neem ik aan. Van Knorr pastasauzen tot Bertolli Italiaanse sandwiches in het vliegtuig - beide merken zijn van een bekende Nederlands-Engelse eetgigant. Wist je trouwens dat Grand'Italia Nederlands-Belgisch is en het bed met onder meer met een Frans merk (Amora) moet delen?
Morgen is het zover:
The countdown has started: this Thursday, January 17th, 2008, is the International Day of Italian Cuisines. For one day, everyone who makes, promotes or simply loves Italian food outside of Italy is invited to carry out a small activity to celebrate authenticity and quality in Italian cuisine.
This unprecedented celebration is led by over 130 Italian chefs and restaurateurs in 35 countries. They belong to itchefs-gvci, (Virtual Group of Italian Chefs) and will cook Pasta alla Carbonara according to the original, authentic recipe. This simple dish, a pillar of Italian gastronomy, is in fact the symbol of counterfeit Italian cuisine in the world at large. The International Day of Italian Cuisines, under the aegis of itchefs-gvci, is born of a desire to redress this imbalance.
Unfortunately, for a number of reasons, there is a lot of confusion concerning dishes of Italian Cuisine in the world. Therefore, chefs and restaurateurs working outside Italy who really want to offer authentic Italian Cuisine must offer dishes as they are made in good restaurants in Italy. Too often outside Italy impostors of quality Italian restaurateurs take advantage of their clients' ignorance and serve dishes that have nothing to do with the diverse and vast repertoire of classic Italian cuisine.
Betekent dit dat de toekomst van de Italiaanse keuken in het verleden ligt? Of zoals Onno me schreef: "Nobel of een dom achterhoedegevecht?"
Kijk je naar het filmpje (hyperklassiek met een goed katholiek begin en melodramatische opera), dan zie je "Italiaanse" Chinese en Japanse producten en gerechtonderdelen in een verfijnde innoverende keuken. Misschien wel heel ver verwijderd van de Italiaanse keuken, die in essentie toch zo simpel boers vers was.
Andere vraag daarom: wat bedoelen de dames en heren nou toch precies?
Dit artikel afdrukken
Onno Kleyn stuurde me hun nieuwsbrief door. Daarin wordt een kookactie tegen de alomtegenwoordige Italiaanse nep aangekondigd. Niet alleen om restaurants 'clean' te krijgen, maar ook de keuken thuis neem ik aan. Van Knorr pastasauzen tot Bertolli Italiaanse sandwiches in het vliegtuig - beide merken zijn van een bekende Nederlands-Engelse eetgigant. Wist je trouwens dat Grand'Italia Nederlands-Belgisch is en het bed met onder meer met een Frans merk (Amora) moet delen?
Morgen is het zover:
The countdown has started: this Thursday, January 17th, 2008, is the International Day of Italian Cuisines. For one day, everyone who makes, promotes or simply loves Italian food outside of Italy is invited to carry out a small activity to celebrate authenticity and quality in Italian cuisine.
This unprecedented celebration is led by over 130 Italian chefs and restaurateurs in 35 countries. They belong to itchefs-gvci, (Virtual Group of Italian Chefs) and will cook Pasta alla Carbonara according to the original, authentic recipe. This simple dish, a pillar of Italian gastronomy, is in fact the symbol of counterfeit Italian cuisine in the world at large. The International Day of Italian Cuisines, under the aegis of itchefs-gvci, is born of a desire to redress this imbalance.
Unfortunately, for a number of reasons, there is a lot of confusion concerning dishes of Italian Cuisine in the world. Therefore, chefs and restaurateurs working outside Italy who really want to offer authentic Italian Cuisine must offer dishes as they are made in good restaurants in Italy. Too often outside Italy impostors of quality Italian restaurateurs take advantage of their clients' ignorance and serve dishes that have nothing to do with the diverse and vast repertoire of classic Italian cuisine.
Betekent dit dat de toekomst van de Italiaanse keuken in het verleden ligt? Of zoals Onno me schreef: "Nobel of een dom achterhoedegevecht?"
Kijk je naar het filmpje (hyperklassiek met een goed katholiek begin en melodramatische opera), dan zie je "Italiaanse" Chinese en Japanse producten en gerechtonderdelen in een verfijnde innoverende keuken. Misschien wel heel ver verwijderd van de Italiaanse keuken, die in essentie toch zo simpel boers vers was.
Andere vraag daarom: wat bedoelen de dames en heren nou toch precies?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dank u voor de link met Ciao Italia. Leerzaam en grappig. dat initiatief is in wezen positief en blijkbaar gebaseerd op het feit dat de geëmigreerde restaurateurs zich wilden verbeteren, als ik het goed begrijp. Interessante artikels.
Maar wat een zelfingenomenheid: "A differenza di tutti gli altri popoli, gli italiani sanno tutti cucinare". "ja, dag jan", zeggen ze in Antwerpen. Ik leerde van de familie bij wie ik een aantal keren verbleef in Ostia, dat bijna geen enkele Italiaanse dochter (in een stad als Rome dan toch) kon koken wanneer ze in het huwelijk stapte. dat was Mama's pivilege. Elke generatie moest het weer opnieuw leren, en dan liefst van schoonmama, om mijnheer te plezieren.
Verder leer ik op die site met interesse dat de telefoon is uitgevonden door ene Antonio Meucci.
En tenslotte was de room in de carbonara (kolenbranders inderdaad, maar ook een vrijmeselaarachtig geheim genootschap) er voor hen blijkbaar ook over, net als de Hollandse kaas op de pizza. De klant, stelt Ciao Italia, heeft ongelijk als hij zoiets vraagt, net zoals overkookte pasta: "Ha sostenuto che il cliente non aveva sempre ragione e che era meglio perderlo, se pretendeva di avere gli spaghetti scotti, la carbonara con la crema o la pizza con il formaggio olandese. Wat ik zei over capuccino, blijft dus gehandhaafd?
En het is waar dat fusion soms een eufemisme is voor goedkope substitutie.
Kolenbranders, volgens het woordenboek, inderdaad. Er staat me een verhaal bij dat Italianen me vertelden over de herkomst van dit gerecht. Het zou te maken hebben met Garibaldi's guerilla legertje (De Oostenrijkers moesten eruit) dat dit gerecht van de in de bossen werkende carbonaio's gekregen zou hebben. Het eten ervan zou vooral in nationalistische kringen daardoor erg populair zijn. Si non è vero....
@Lizet, kolenbranders, toch?
Het filmpje laat denk ik zien dat ze niet al te streng willen zijn, maar toch "authenticiteit" willen waarborgen. Want er zijn inderdaad een hoop neppers, dat wil zeggen niet-Italianen, die hun lucratieve wereldwijde handeltje in pizza's en pasta afpakken, inclusief groenwitrode luifels.
De enige strategie is om een certificatielijntje met het moederland aan te leggen. Thais doen het ook. Alleen "echte" Thais krijgen een sticker op de deur met "goedgekeurd door het Thaise Ministerie van Eten" ofzo. Criteria zijn onduidelijk, maar waarschijnlijk vooral ethniciteit. Laatst was er ook een parodierende actie over Ierse Pubs.
Opmerkelijk, voor Italiaans is er al Ciao Italia, gesteund door de overheid.
Ik geef geen ene zier om authenticiteit.
Carbonara: dat mag toch alleen door mijnwerkers gegeten worden? Enne... ik eet glutenvrije maïspasta ven een Italiaans merk. Mag dat nou of mag dat niet?
Ik kan me voorstellen dat je de receptuur van een aantal traditionals wilt bevriezen als museumstuk, maar dat heeft alleen culinairhistorische waarde. Als je niets mag veranderen aan het eetpatroon, dan aten we nu nog mammoetvlees, o nee, dan waren we uitgestorven nadat we de mammoeten hadden opgegeten.