“Dat is niet om de wereld te verbeteren, maar cruciaal voor ons bedrijf", aldus Jean-Marc Duvoisin, bestuursvoorzitter van Nespresso. "Dit is iets wat wij moeten doen om toegang tot topkwaliteit koffie te garanderen"

Publiek-private samenwerking op watermanagement
Nespresso gaat een privaat-publieke samenwerking aan met Colombiaanse koffietelers, de universiteit Wageningen en de Nederlandse en Colombiaanse overheid. In 5 jaar tijd zal €25 miljoen geïnvesteerd worden in "het grootste project in de wereld om koffieteelt klimaatbestendig te maken" dankzij beter watermanagement.

Wanneer dit project succesvol blijkt, wil Duvoisin het uitbreiden naar andere regio’s in Colombia, het land waar volgens Duvoisin misschien wel de beste koffie ter wereld vandaan komt. Daarna zou het project uitgerold kunnen worden in Centraal-Amerika en Afrika. Daar spelen soortgelijke problemen.

Nespresso startte vorig jaar het programma Manos al Agua om 11.000 koffiefamilies in de Andes te helpen met watermanagement. Het aanplanten van planten die grond en vocht vasthouden zorgt voor een betere waterhuishouding, net als het gebruik van een andere koffiesoort en hergebruik van afvalwater. Nestlé's Nespresso zegt €60 miljoen in Colombia te investeren in het tijdsbestek van 2014-2020.

Zuid-Soedan
Naar eigen zeggen investeert Nestlé Nespresso de komende jaren wereldwijd €500 miljoen in de verduurzaming van de koffieteelt. Dat neemt niet overal dezelfde vorm aan. Zo zet George Clooney, het 'gezicht' van Nespresso, zich in voor de koffie-industrie in het door oorlogsgeweld bedreigde Zuid-Soedan.
Dit artikel afdrukken