De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop pleit voor strengere wettelijke limieten voor acrylamide in voedingsproducten.

In april 2018 werd een Europese wetgeving van kracht waarin per voedingscategorie (koekjes, aardappelchips, friet) een referentiewaarde voor het acrylamidegehalte werd vastgesteld. Acrylamide ontstaat bij verhitting van koolhydraten en komt voor in bijna alles wat gebakken wordt.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou de stof kankerverwekkend zijn.

Nederlandse voedingsdeskundigen zijn van mening dat het risico op kanker door inname van acrylamide gering is. Toch startte ook bij ons het Voedingscentrum recent een campagne om de frietjes niet te bruin te bakken.

Test-Aankoop nam in samenwerking met instanties uit 9 andere landen 500 levensmiddelen onder de loep, waarvan er 80 te koop zijn op de Belgische markt, om te kijken of de producten aan de nieuwe eisen voldoen.

Hoewel slechts 4 producten de limieten overschreden, is de consumentenorganisatie van mening dat de huidige referentiewaarden te soepel zijn. Door het productieproces bij te stellen, zoals koekjesmaker Eco Biscuits dat deed, kunnen fabrikanten het acrylamidegehalte in producten nog meer verlagen.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Liever nog wat minder acrylamide zegt Test Aankoop - VILT
  • Deel
Druk af