8

FlashAchterhaalde wijnfles van papier

Vol trots bericht luxe supermarktketen Marqt over 'de meest duurzame wijnfles ter wereld'. Een fles van 94% gerecycled karton, volledig recyclebaar en met een ecologische footprint die 6 keer kleiner is dan die van een glazen fles. De papieren fles weegt 83 gram, een glazen fles tussen de 300 en 650 gram. Mooi, maar toch wringt het. De wijn in de fles zit in een plastic zak en het karton zit er als 'buitenfles' omheen. Zoiets is al jaren op de markt: een kartonnen doos (makkelijk te stapelen zonder ruimteverlies) met daarin een plastic zak met een wonderknap kraantje dat niet lekt of druppelt en de inhoud vacuüm bewaart. De bag-in-box. Wordt gebruik voor wijn en fruitsappen, gewoon bij Albert Heijn en de Lidl.

Distrifood - Marqt heeft primeur papieren wijnfles - Distrifood, 25 feb 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Desenitia Williams
Desenitia Williams Voeding en Diëtetiek
  • #8
  • 15 mrt '21
  • 11:25

Ook Coca-Cola experimenteert met een papieren fles, voor het Hongaarse frisdrankmerk Adez, een dochterbedrijf van Coca-Cola Company. De ontwikkelingen zullen moeten bijdragen aan het doel van de frisdrankproducent om in 2025 100% van zijn verpakkingen te recyclen in West-Europa, schrijft RetailDetail. In 2017 had Coca-Cola nog als doel voor ogen om alle verkochte verpakkingen in Europa in te zamelen en de PET-flessen minstens voor 50% uit gerecycled plastic te laten bestaan. In minder dan 4 jaar is die doelstelling dus flink aangescherpt.

Arjan van Groningen
  • #7
  • 3 mrt '21
  • 16:51

Joep #3 dat heeft meer met handelspolitiek te maken dan met houdbaarheid. Wijn in een bib blijft veel langer dan een jaar goed. Mits het normaal goede wijn is uiteraard.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #6
  • 2 mrt '21
  • 20:30

#5 Etikettering word ik niet veel wijzer van, zoveel info geeft de wijnindustrie niet, maar het klopt dat wijn in een fles langer mee kan gaan dan die in van bag-in-a-box. Vraag is wat de consument belangrijker vindt; of de wijn meer dan een jaar kan liggen of dat deze na opening nog een week of zes prima is.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #5
  • 2 mrt '21
  • 10:16

Erik #4, Onaangebroken, lees de etikettering maar.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #4
  • 1 mrt '21
  • 21:41

#3 volgens mij is het juist andersom, omdat bij een aangebroken fles de inhoud veel sneller oxideert dan in een zak waar alleen wijn uit verdwijnt zonder dat daar lucht voor in de plaats komt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.