Maaltijdbezorgers die op hun scooter of elektrische fiets door de stad scheuren om jouw bestelde maaltijd op tijd af te leveren, zijn vaak jong. Te jong soms. Uit een controle door de Inspectie SZW blijkt dat ook jongens en meisjes van 15 jaar tot laat op de avond worden ingezet, schrijft het Algemeen Dagblad.

Na meerdere meldingen over ‘heel jonge’ maaltijdbezorgers ging Inspectie SZW op onderzoek uit. Op vrijdagavond controleerden zij 6 verschillende filialen van New York Pizza, de betreffende keten. Daar werden 5 jongens van 15 jaar aangetroffen die na 21:00 uur en zelfs om 23:00 uur nog aan het werk waren. Dat is wettelijk verboden.

De opkomst van de elektrische bezorgfiets is een mogelijke oorzaak van de overtreding. In tegenstelling tot een bezorgscooter heb je voor de fiets geen rijbewijs nodig en kunnen ook jongeren onder de 16 worden ingezet voor maaltijdbezorging. Een nieuw verbod, dat op 1 juli ingaat, moet daar verandering in brengen.

Ook andere zaken in de maaltijdbezorgingsbranche zijn niet op orde. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werken te lang of onder hele hoge druk. Zowel kleine horecazaken als grote ketens gaan hiermee de fout in.
AD - Minderjarige maaltijdbezorgers (15) ?s avonds laat nog aan het werk. ?Dit is kinderarbeid?
Reageer
  • Deel
Druk af