De meeste twintigers maken zich niet veel zorgen om hun gezondheid. Toch tonen studies aan dat de gezondheidskeuzes die je als twintiger maakt, veel invloed hebben op latere leeftijd. Zo blijkt uit onderzoek door de Northwestern University dat mensen die zich in als twintiger aan 5 'gezonde regels' houden - een normale BMI, matig alcoholgebruik, niet roken, een gezond voedingspatroon en voldoende beweging - tot ver in hun middelbare leeftijd gezond blijven.

8 experts geven ieder één simpel gezondheidsadvies dat twintigers helpt om gezonder te leven
Twintigers maken vaak lange dagen op hun werk, waardoor gezond eten en voldoende bewegen gemakkelijk in de knel komen. Daarnaast hebben ze ook te maken met werkdruk, hun liefdesleven, geldproblemen en stress. Wanneer hebben ze dan tijd om na te denken over hun gezondheid? De Well-rubriek van de NYT vroeg 8 experts om één simpel gezondheidsadvies dat twintigers helpt om gezonder te leven. Dat leverde de volgende adviezen op:

1. Weeg jezelf vaak
Niets is schadelijker voor je gezondheid op lange termijn dan overgewicht. De meeste kilo's komen we aan in onze jaren als twintiger. Omdat het makkelijker is een paar kilootjes kwijt te raken dan 20, is het advies je gewicht goed in de gaten te houden door jezelf vaak te wegen.

2. Leer koken
Zelf koken bespaart je niet alleen geld, het helpt je ook nog eens gezonder te eten. Let erop dat je voldoende groente en fruit binnen krijgt en varieer in je maaltijden. Je zult merken dat je minder vet, suiker, zout en calorieën kunt bereiden door te experimenteren met kruiden, specerijen en nieuwe kooktechnieken. Jouw doel: ontwikkel een gezond en duurzaam voedingspatroon dat bij je past én waarmee je ook op je gewicht let.

3. Verminder je suikerinname
Suiker haal je gemakkelijk uit je voedingspatroon door geen frisdrank te drinken, ontbijtgranen met toegevoegde suikers te vermijden en door zelf geen suiker toe te voegen aan maaltijden. Vooral toegevoegde suikers zijn ‘lege calorieën’, die geen voedingstoffen bevatten die je nodig hebt. Een te hoge suikerinname kan leiden tot obesitas en diabetes, risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

4. Zorg voor een actieve leefstijl
Dat je geen tijd hebt om je aan een strak trainingsschema te houden, wil nog niet zeggen dat je geen tijd hebt om te bewegen. 20 tot 30 minuten fietsen of wandelen per dag is al voldoende.

5. Eet je groenten op
‘Meer plantaardig en minder junkfood’ is het advies van Marion Nestle, hoogleraar voeding aan New York University. De truc is om maximaal te genieten van je maaltijd, maar niet te veel of te vaak te eten.

6. Maak verschillende porties
Lisa Young, hoogleraar voedingsleer aan de New York University, adviseert bewust om te gaan met porties van verschillende grootte. Neem bijvoorbeeld grote porties van groente en fruit en kleine porties van ongezond voedsel zoals snoep en bewerkte voedingsmiddelen. Gebruik je hand als 'richtlijn': een gezonde portie kip of vis (eiwitten) is even groot als je handpalm en een portie rijst of quinoa (zetmeel) komt overeen met de grootte van je vuist. Beperk sauzen met een hoog vetgehalte tot een eetlepel ter grootte van je duim.

7. Feestje gehad? Beweeg een beetje meer
Na een weekend feesten met hapjes en drankjes moet je extra bewegen om die calorieën weer kwijt te raken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jongeren in het weekend 115 calorieën extra binnenkrijgen, voornamelijk uit vet en alcohol.

8. Vind een leuke baan
Twintigers die niet gelukkig zijn met hun baan, hebben volgens Hui Zhang, professor sociologie en volksgezondheid aan de Ohio State University, meer kans op depressies, stress en slaapproblemen en scoren laag op het gebied van geestelijke gezondheid. Zhang adviseert twintigers daarom om een baan te vinden waar ze hun ei in kwijt kunnen. Dat geeft je leven meer betekenis, houdt je gemotiveerd en verhoogt je verwachtingen voor de toekomst. Op lange termijn zorgt dit voor een beter welzijn.
Dit artikel afdrukken