Gemiddeld eet een Nederlander één maaltijd per week die thuisbezorgd of afgehaald wordt. Dat zegt ABN AMRO in een rapport, op basis van onderzoek van GfK. Per jaar worden er in Nederland 315 miljoen complete maaltijden bij mensen thuisbezorgd en 650 miljoen maaltijden afgehaald. Dit jaar verwacht ABN AMRO dat er voor €695 miljoen aan warme maaltijden wordt thuisbezorgd. Dat betekent een toename van 3% ten opzichte van vorig jaar.

Zaterdag is de belangrijkste dag voor het afhalen en bezorgen van maaltijden. Vooral mannen en jongeren bestellen regelmatig iets te eten, omdat ze geen zin hebben om te koken (31%) of omdat ze een specifieke maaltijd willen (29%). Uit het onderzoek blijkt verder dat twintigers vooral kiezen voor Italiaans, dertigers voor friet en grillgerechten en dat de vijftigers graag Chinees bestellen. Het merendeel van de consumenten doet zijn bestelling online (63%) of via een app (17%).

ABN AMRO raadt ondernemers aan de informatie die ze binnenkrijgen over het surf- en bestelgedrag van hun klanten intensief te gebruiken. Door de data op een verantwoorde manier te verzamelen en op basis daarvan 'hyperpersoonlijke suggesties' te doen kunnen ondernemers invulling gaan geven aan 'goed gastheerschap 2.0'. De bank geeft alvast een paar duwtjes in de goede richting: zet in op verbreding van de bestelling (bijgerechten, drankjes, dessert), nieuwe doelgroepen (gezinnen, 'longstayers', Airbnb-huurders, werkenden) en bezorging op andere plekken dan alleen thuis (op het werk, in parken of hotels).

Fotocredits: foodora
Dit artikel afdrukken