image

Gezellig meezeuren en -jammeren. Met het aardbeienseizoen in aantocht, gaat het Onno Kleyn en Karin Luiten daar om.

Vorig jaar begonnen ze al: weg met de huidige smakeloze aardbei. Doe de lambada, een - overigens modern - ras dat veredeld is op meer smaak.

Hoewel ik - natuurlijk helemaal Frans - vasthoud aan mijn wilde bosaardbeien (meer smaak is er niet) en 'garriguettes', steun ik de actie graag. Al was het alleen maar om al zeurend en drammend duidelijk te maken dat aardbeien onderling net zo verschillen als Spanjaarden, Nederlanders, Russen en de Inuït.

Onno stuurde gisteravond dit mailtje rond: Karin Luiten (www.kokenmetkarin.nl) en ik zetten dit voorjaar een aardbeienoffensief in en we nodigen jullie van harte uit om mee te doen. Onze bedoeling is om het suffe monopolie van de elsanta ter discussie te stellen. Zoals jullie weten is er minstens één ras dat lekkerder en aromatischer is, de lambada, dat echter na het op gang komen van de elsanta van het handelstoneel verdwijnt omdat hij een geringere opbrengst per hectare heeft. En de veiling maakt geen onderscheid, ‘Klasse I’ is ‘Klasse I’.
Bij tomaten is er productdifferentiatie: je kunt kiezen uit verschillende soorten, met verschillende eigenschappen en verschillende prijzen. Nu nog de Hollandse aardbeien!

Karin schrijft de week van 7-11 mei haar blog vol over aardbeien, ik ga er in mijn rubrieken aandacht aan geven. Maar dat is niet voldoende; iedereen moet gezellig meezeuren en -jammeren.

Om het allemaal duidelijk te krijgen, nodigen we jullie graag uit voor een excursie naar aardbeienteler en –expert Jan Robben op 1 juni. Robben is een tikkeltje maf; hij teelt allerlei aardbeienrassen en gaat daar mee door als de anderen ophouden – het hele seizoen dus. Nu komen de aardbeien nog uit de kassen en tunnels, op 1 juni van de volle grond. Dat is trouwens vroeg, maar wat wil je, met dit weer.
Vrijdag 1 juni dus, om 11 uur ’s ochtends, bij Jan Robben in Oirschot, Brabant. We proeven er verschillende rassen, bekijken de teelt, plukken, stellen vragen, en eten boterhammetjes met aardbeien. Om een uur of twee, half drie zijn we weer klaar. Aanmelden kan bij mij, dan krijg je t.z.t. een routebeschrijving.

Hartelijke groet,
Onno


Meld je hier rustig aan, Onno krijgt het dan vanzelf door. Alleen natuurlijk als je er hier of elders over mee wilt praten.

Btw, natuurlijk denken Onno en Karin niet dat de telers nu nog even gauw van plantjes wisselen voor de produktie van 2007.

Het succes is dus pas volgend jaar bij AH en de Lidl te aanschouwen. Wél kun je natuurlijk nog besluiten welk type aardbeienplantje je zelf in de tuin zet. Het tuincentrum ziet je al aankomen: "Lambada?!?!?! - we zijn geen dansschool!"
Dit artikel afdrukken