Nederlandse aardbeientelers maken een geweldig product, maar het gaat onder in het prijsgeweld dat niet alleen een kwestie is van het mooie weer maar ook van de oorlog tussen supermarkten. Daar is voor een teler geen houden aan. Hij kan maar één ding doen: duidelijk maken dat je bij hem nooit misgrijpt naar wat lekkers.

Daar een handje bij helpen was het doel van NieuwVers' Op zoek naar de Beste Aardbei van NL. Omdat de Hollandse aardbei het op dit moment erg lastig heeft, gaven veel telers er de voorkeur aan solidair te blijven. Hoewel hun aardbeien op dit moment als rijpe bessen van de planten rollen, wilden ze wilden liever geen onderlinge competitie starten. Fair enough. Het kan ook anders.

Daarom besloten Jan Robben, de Soestermarkt, Willem&Drees en NieuwVers (Urgenda en Foodlog) de handen ineen te slaan. Ditmaal niet op een hip plein in de grote stad maar op een echte mensenmarkt in een echt dorp. Soest is daarom op 20 juli the place to be.

Op de Soestermarkt (van 8-12h) zijn van tien tot twaalf uur verschillende rassen aardbeien te proeven van telers met een naam. Jan Robben en Willem van Willem&Drees zijn erbij om uit te leggen wie ze teelt, hoe, waarom zo en welke jij lekker vindt als je vertelt waar je van houdt. Eén ding is zeker: als je naar de Soestermarkt bent geweest weet je voor eeuwig dat aardbeien onderling net zo verschillen als een Renault van een VW en een Audi van een BMW of een Lexus. Of, natuurlijk, als een Levi's van een Versace en een G'sus van een Diesel jeans. Het leuke is alleen dat iedereen de allerlekkerste aardbeien kan betalen. Je kunt ze in Soest niet alleen proeven, maar ook voor een keurig prijsje inslaan.

Hier verzamelen we het lijstje van te proeven telers en hun rassen. We zullen het rijtje steeds up-to-date houden in deze agenda.
Update 15/7: #aardbeienproeverijvannl wordt mede en van harte aangejaagd door consumentenorganisatie Boerenfluitjes.

Fotocredits: strawberrymob, uitsnede, Joost Reus
Dit artikel afdrukken