Vorig jaar oogstten de Nederlandse aardbeientelers een record aan aardbeien: maar liefst 54 miljoen kilo. Daarvan exporteerden we 60%.
Het CBS meldt dat er nog nooit eerder zoveel aardbeien geoogst zijn. In 2001 ging het nog om 34,5 miljoen kilo, in 2013 plukten we 51 miljoen kilo aardbeien bij elkaar.
Kassen en tunnels
De mega-oogst was niet zonder meer op het conto van het warme voorjaar en zomer te schrijven, want meer dan de helft van al die aardbeien werd vorig jaar in kassen en plastic tunnels gekweekt.
De meest aardbeidichte provincie van Nederland is Noord-Brabant, daar bevindt zich 79% van het Nederlandse aardbei-areaal.
Exportwaarde
Het grootste deel van de Nederlandse aardbeien is voor de export bestemd. De aardbei is opgeklommen tot de vierde plaats op de lijst van tuinbouwgroentes naar exportwaarde. De 30 miljoen kilo die wij vorig jaar exporteerden leverden een exportwaarde van 308 miljoen euro op. Veertig procent van de Nederlandse export-aardbeien gaat naar België.
Zomerkoninkjes
Er is vandaag nog meer aandacht voor de Nederlandse aardbeien: ter gelegenheid van hun zesde verjaardag organiseren Willem&Drees vanmiddag een feestelijke aardbeienproeverij. In Amsterdam kun je zelf proeven waarom al die Sonata's, Elianny's, Lambada's en Eve's Delights, naast de 'bulk'-Elsanta, de aardbei tot de enige echte Nederlandse Zomerkoning maken.
Fotocredits: Ben Eekhof
Dit artikel afdrukken
Kassen en tunnels
De mega-oogst was niet zonder meer op het conto van het warme voorjaar en zomer te schrijven, want meer dan de helft van al die aardbeien werd vorig jaar in kassen en plastic tunnels gekweekt.
De meest aardbeidichte provincie van Nederland is Noord-Brabant, met 79% van het Nederlandse aardbei-areaal, gevolgd door Limburg met 12%Daar kunnen de planten dichter op elkaar staan, en zijn ze minder kwetsbaar voor ongunstige weersomstandigheden. Door de ontwikkeling van doordragende rassen en dankzij de kassen en tunnels kunnen we het hele jaar door Nederlandse aardbeien eten: "In de winter komen ze uit verwarmde kassen, in het voor- en najaar uit plastic tunnels, en in de zomermaanden van de koude grond", schrijft het CBS.
De meest aardbeidichte provincie van Nederland is Noord-Brabant, daar bevindt zich 79% van het Nederlandse aardbei-areaal.
Exportwaarde
Het grootste deel van de Nederlandse aardbeien is voor de export bestemd. De aardbei is opgeklommen tot de vierde plaats op de lijst van tuinbouwgroentes naar exportwaarde. De 30 miljoen kilo die wij vorig jaar exporteerden leverden een exportwaarde van 308 miljoen euro op. Veertig procent van de Nederlandse export-aardbeien gaat naar België.
Zomerkoninkjes
Er is vandaag nog meer aandacht voor de Nederlandse aardbeien: ter gelegenheid van hun zesde verjaardag organiseren Willem&Drees vanmiddag een feestelijke aardbeienproeverij. In Amsterdam kun je zelf proeven waarom al die Sonata's, Elianny's, Lambada's en Eve's Delights, naast de 'bulk'-Elsanta, de aardbei tot de enige echte Nederlandse Zomerkoning maken.
Fotocredits: Ben Eekhof
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Met alle respect voor de "Aardbei" want ik ben er echt heel erg dol op, maar de kas aardbei of die uit de plastic tunnels zijn echt niet te vreten. Hebben weinig tot geen smaak, zijn hard en niet sappig. Waar is de echte aardbeiensmaak toch gebleven, die zoete zachte, sappige, kwetsbare overheerlijk smakende aardbei? Kwaliteit ipv kwantiteit. Ik wil de zongerijpte van de koude grond geraapte aardbei met volle aardbeiensmaak weer terug. Ik wil niemand kwetsen of beledigen hoor, maar ik vind oprecht de aardbei, de aardbei niet meer.
Anja, toevallig proefde ik vanmiddag een groot aantal aardbeien bij het 6-jarige verjaarsfeestje van Willem & Drees. Daaronder ook heerlijke stelling- (tunnel-, zo je wilt) aardbeien. Het feit dat andere nog lekkerder waren, lag vermoedelijk vooral aan de soort, al beweert ook kenner Jan Robben dat koude grond nog betere resultaten kan geven dan goede bedekte teelt.
#2 Dag Dick, Ze zullen er ongetwijfeld nog wel zijn, die hele lekkere rode exemplaren, en zeker op zo'n speciale proeverij van Aardbeien. Laatst kreeg ik van een oudere klant bij het bedrijf waar ik toen werkte een doos aardbeien die hij zelf verbouwde in zijn achtertuin in het Brabantse dorp waar hij woonde. Daar herkende ik meteen die volle zoete aardbeiensmaak die ik ook ken van vroeger. Ik weet helaas niet meer welk aardbeienras dat het was. Het was wel erg lang geleden dat ik zulke lekkere aardbeien had geproeft. De aardbeien uit de gewone supermarkt, waar ik ze koop smaken mijns inziens niet meer naar de aardbeien zoals ik ze ooit zo liefhad en toen weer ook als het ware beleefde. Laatst kocht ik aardbeien en had gewoon spijt dat ik ze gekocht had. Maar ja het voorjaar doet mijn aardbeienbloed toch altijd weer kriebelen.
Die harde onsmakelijke aardbei die veel te vroeg al in de supermarkt ligt is de Elsanta, die lekkere van vroeger is de Korona en dan zijn er nog Daroyal Favori, Korona Biologisch, Christine Florin
Lambada, Amandine, Sonata, Ostara en Florence welke veel door hobbytuinders wordt geteeld.
Die harde onsmakelijke aardbei is van origine niet slecht maar door de geforceerde teelt gaan smaak en mondgevoel achteruit.