Jaarlijks publiceert de Amerikaanse Environmental Working Group (EWG) de Dirty Dozen en Clean Fifteen. In deze lijsten staan de groenten en fruit die het meest en minst bespoten zijn en waar het meeste dan wel minste pesticideresiduen op zitten. Dit jaar staan de aardbeien - net als de afgelopen 5 jaar - bovenaan de lijst van 'vieze groente en fruit'. Dat schrijft Treehugger.
Zelfs na het plukken, reinigen en thuis wassen bleek op een derde van de geteste aardbeien nog minstens 10 verschillende pesticide residuen aanwezig. De lijst wordt verder aangevuld door onder andere spinazie, boerenkool, nectarines en appels.
De lijst van ‘schone’ fruit en groente wordt aangevoerd door avocado’s, gevolgd door maïs, ananas, uien en papaja. Voor avocado’s geldt dat zij in minder dan 2% van de gevallen positief testen op pesticiden.
De Dirty Dozen en Clean Fifteen zijn bedoeld om Amerikanen te adviseren welke producten ze beter als biologische variant kunnen aanschaffen. Je kunt dus beter biologische aardbeien kopen, maar voor maïs maakt het niet zo veel uit.

Zelfs na het plukken, reinigen en thuis wassen bleek op een derde van de geteste aardbeien nog minstens 10 verschillende pesticide residuen aanwezig. De lijst wordt verder aangevuld door onder andere spinazie, boerenkool, nectarines en appels.
De lijst van ‘schone’ fruit en groente wordt aangevoerd door avocado’s, gevolgd door maïs, ananas, uien en papaja. Voor avocado’s geldt dat zij in minder dan 2% van de gevallen positief testen op pesticiden.
De Dirty Dozen en Clean Fifteen zijn bedoeld om Amerikanen te adviseren welke producten ze beter als biologische variant kunnen aanschaffen. Je kunt dus beter biologische aardbeien kopen, maar voor maïs maakt het niet zo veel uit.
Ook de EFSA bracht zijn jaarlijks rapport uit over pesticidenresiduen in en op samples van Europees voedsel, gemeten in 2018. De hoogste percentages residuen boven de Maximum Residue Levels (MRLs) werden uit het standaardmandje producten van het jaarlijkse EFSA-onderzoek gemeten voor druiven en paprika’s. Ook in Europa is de aardbei niet pesticidenresiduevrij: op 67,7% van de geteste aardbeienmonsters zijn 2 of meer pesticidenresiduen gevonden, #2, Aart.
#10
Goh.. Henric, doen jullie dat nog met de hand in Holland ?
Leuven ontwikkelde voor ons in Vlaanderen dit , en cherry tomaatjes b.v. plukken we hier zo . Dit laatste filmpje ook weer met referentie aan Leuven...
Verdorie, Henric, je was een scherpe belastinginspecteur geweest ! ;-)
Echt handgeplukt, Hans #9? Hoe wil je ze anders plukken?
#8 Ludo !
Wij aten vroeger alleen in de zomer aardbeien. Handgeplukt. Dat loont niet meer, tenzij je zelf een tuin hebt. Je mag er van uit gaan, dat Nederland op kas/hydro-cultuur bovengemiddeld kritisch is in vergelijking met de VS. En hier kun je kas-aardbeien vertrouwen, buiten het gegeven dat de smaak niet zo is als van de volle grond in de zomer.
Goed dat kritisch nadenkt over gezondheid tijdens zwangerschap. Maar probeer het schip in het midden te houden. Wij hielden volgende in de gaten, je zou bijna kunnen zeggen van gevaarlijk tot minder: alcohol, roken, zout, suiker. vet.. De laatste drie niet verboden, maar met teveel kunnen vrouwen soms sneller verzwaren. wat mobiliteit aantast. Voor de rest gewoon gezonde voeding, want de buikbaby ‘eet’ mee.
Een te zware focus kan juist normale groei verstoren. In de 70er jaren kenden wij een stel dat na een bezoek aan India te kritisch/vegetarisch ‘hare krishna’ uitgekiend at tijdens de zwangerschap. Niets was speciaal genoeg. Het kindje belandde meteen in de couveuse. Was ondervoed.
Beter ontspannen tijdens zwangerschap, dan stress rond voeding ‘van mag dit wel en is dat wel goed ?’
Wel belangrijk: kook zelf met natuurlijke producten, hoeft niet biologsch, maar in kant en klaar en voorverpakt en blik zitten toegevoegde additieven.
In deze bizarre tijd een ‘troost’-dessert met aardbeien.
Vorige week waren de kas-aardbeien bij de Lidl zeer goedkoop. Maar de smaak bleef achter.
Recept:
Aardbeien wassen, in schijfjes, een mix maken van:
balsamico (is het de echte stroperige, beetje aanlengen met water als die te zwaar smaakt, schepje suiker, fijn gesnipperde basilicum of pepermuntblaadjes (ze verschijnen al in de tuin), en.. wat strooi peper.
Het mengsel goed roeren en in een niet te groot glas over de aardbeien doen. In de koelkast lekker fris laten intrekken. Of (zie foto ) in de oven warn/heet grillen.
Wordt dan een stuk smaakvoller. Vergeet de peper niet.
En een gezonde zwangerschap gewenst.
Zou fijn als Foodwatch, Consumentenbond, of iemand hier steekproeven blijft doen. Trouwens, weet iemand hoe de Consumentenbond eigenlijk georganiseerd is, wie de eigenaar is, onafhankelijk en advertentievrij?