Voor de derde keer op rij prijken aardbeien en spinazie bovenaan de Dirty Dozen, de ranglijst van groenten en fruit waarop in de VS de meeste pesticiden zijn aangetroffen, meldt Time. Ieder jaar publiceert de Amerikaanse Environmental Working Group (EWG) de lijst met stijgers, dalers en nieuwkomers. Aardbeien staan vaker in de top 3. Op een monster zomerkoninkjes zaten bijvoorbeeld meer dan 20 soorten bestrijdingsmiddelen. Paprika's staan onderaan. De EWG trof op 70% van de gangbaar geteelde landbouwgewassen zo’n 230 verschillende bestrijdingsmiddelen aan. Er bestaat ook een Clean 15 van groenten en fruit waarop weinig landbouwgif is gevonden. Avocado’s staan bovenaan, daarna suikermaïs, ananas en kool.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat is interessant. In een ander draadje wordt duidelijk gemaakt dat we als niet-experts maar bar weinig weten over het risico van gifstoffen (kans*ernst, mate van toxiciteit.)
In het bron artikel van Time staat dat we eigenlijk niet weten wat of er een causaal effect is voor bijvoorbeeld vruchtbaarheid.
Hier wordt er meteen gereageerd hoe we die pesticides eraf moeten wassen. terwijl er begin dit jaar een onderzoek was dat het met die 'gifcocktail' wel meevalt.
Mooi frame ook trouwens: 'dirty dozen'.
Kan ook 'clean dozen' zijn: er zitten geen beestjes op.
Henric #9, Klopt, geen hybride aardbeien hier. De vele hybride aardbeien zag ik in een Franse catalogus. Het blijken zaai-aardbeien te zijn die in Frankrijk en Italië wel als delicatesse (bosaardbeien of wilde aardbeien) worden aangeboden, wellicht is daar hier geen markt voor.
Dick B #3, bij mij in de supermarkt staat erop waar het vandaan komt. Op die grote droge aardbeien staat Spanje.
Joep, wat hybride rassen met rood kleuren in de winter te maken hebben is mij een raadsel. Volgens mij wordt in Nederland nog steeds heel veel Elsanta geteeld, een stokoud ras. Aardbei wordt bij mijn weten vegetatief vermeerderd, wat de noodzaak voor het maken van hybrides grotendeels wegneemt.
Dick B #3, Spinazie eet ik nooit. Maar een kilo spinazie koken, sap uitknijpen om 400g over te houden voor een hartige spinazietaart die daarna weer de oven in gaat, doe ik liever niet vanwege de nitraten.
Andere bladgroente.
De Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest heeft vorig jaar witlof, veldsla en rucola onder de loep genomen. Witlof was arm aan schadelijke stoffen, maar met rucola en veldsla tijdens de wintermaanden kan een persoon van 60kg bij 80g veldsla al op het maximum van 3,7mg per kilo lichaamsgewicht (WHO) terecht komen. Samen met vleeswaren en ander conserven zit je er dan ver boven. Dus niet dagelijks eten zou ik zeggen. Ook perchloraat werd aangetroffen, een stof waar je je schildklier niet blij mee maakt.
Wanneer je welke bladgroente het best kan nuttigen staat in een overzicht, met de vermelding vollegrond of kassenteelt, zou op z'n minst op de producten moeten worden aangegeven.
Gonneke #1, Voor de high-tech aardbeienteelt in Nederland valt het allemaal wel mee, zeker met de komst van Serenade (zie #6) dat chemische schimmelbestrijding kan vervangen. Wat nutriënten betreft zou ik bij voorkeur kiezen voor volle grond of Bio.