Sporters grijpen graag naar een gelletje als ze behoefte hebben aan koolhydraten, maar nu blijkt dat je je lichaam net zo goed kunt voeden met een portie aardappelpuree.

In onderzoek van de Universiteit van Illinois werden getrainde proefpersonen aan 3 verschillende condities blootgesteld. In een willekeurige volgorde kregen zij alleen water, gelletjes of aardappelpuree. De aardappelpuree werd aangelengd om het dezelfde consistentie te geven als de gel. Ook voor de hoeveelheid koolhydraten in de puree ten opzichte van de gel werd gecontroleerd.

De onderzoekers vonden geen verschillen tussen de prestaties van fietsers die hun koolhydraten haalden uit aardappelen of gels per 60 gram per uur tijdens de experimenten. De fietsers die alleen water kregen, presteerden duidelijk minder goed.

“Aardappelen zijn een veelbelovend alternatief voor sporters omdat ze een kosteneffectieve, nutriëntenrijke en volwaardige bron van koolhydraten vormen,” schrijven de onderzoekers in het Journal of Applied Physiology. “Bovendien dienen ze als een hartige brandstof voor tijdens de race; de (koolhydraat)gels smaken behoorlijk zoet.
ScienceDaily - Potato as effective as carbohydrate gels for boosting athletic performance, study finds
Reageer
  • Deel
Druk af