Sporters grijpen graag naar een gelletje als ze behoefte hebben aan koolhydraten, maar nu blijkt dat je je lichaam net zo goed kunt voeden met een portie aardappelpuree.
In onderzoek van de Universiteit van Illinois werden getrainde proefpersonen aan 3 verschillende condities blootgesteld. In een willekeurige volgorde kregen zij alleen water, gelletjes of aardappelpuree. De aardappelpuree werd aangelengd om het dezelfde consistentie te geven als de gel. Ook voor de hoeveelheid koolhydraten in de puree ten opzichte van de gel werd gecontroleerd.
De onderzoekers vonden geen verschillen tussen de prestaties van fietsers die hun koolhydraten haalden uit aardappelen of gels per 60 gram per uur tijdens de experimenten. De fietsers die alleen water kregen, presteerden duidelijk minder goed.
“Aardappelen zijn een veelbelovend alternatief voor sporters omdat ze een kosteneffectieve, nutriëntenrijke en volwaardige bron van koolhydraten vormen,” schrijven de onderzoekers in het Journal of Applied Physiology. “Bovendien dienen ze als een hartige brandstof voor tijdens de race; de (koolhydraat)gels smaken behoorlijk zoet.
ScienceDaily - Potato as effective as carbohydrate gels for boosting athletic performance, study finds
In onderzoek van de Universiteit van Illinois werden getrainde proefpersonen aan 3 verschillende condities blootgesteld. In een willekeurige volgorde kregen zij alleen water, gelletjes of aardappelpuree. De aardappelpuree werd aangelengd om het dezelfde consistentie te geven als de gel. Ook voor de hoeveelheid koolhydraten in de puree ten opzichte van de gel werd gecontroleerd.
De onderzoekers vonden geen verschillen tussen de prestaties van fietsers die hun koolhydraten haalden uit aardappelen of gels per 60 gram per uur tijdens de experimenten. De fietsers die alleen water kregen, presteerden duidelijk minder goed.
“Aardappelen zijn een veelbelovend alternatief voor sporters omdat ze een kosteneffectieve, nutriëntenrijke en volwaardige bron van koolhydraten vormen,” schrijven de onderzoekers in het Journal of Applied Physiology. “Bovendien dienen ze als een hartige brandstof voor tijdens de race; de (koolhydraat)gels smaken behoorlijk zoet.
Wauw, je onderzoekt smaakvermoeidheid en je komt met aardappelpureegel..
Ik zeg testen op de Foodlog-toertocht: de nieuwe voorjaarsklassieker in spé.
Het doel van dit onderzoek was niet om te kijken naar een (praktisch) alternatief voor energiegels, maar om de mogelijkheden van koolhydraatinname tijdens inspanning te verkennen. Professor Nicholas Burd: "Ons doel van onze studie was het uitbreiden en diversifiëren van de mogelijkheden voor sporters om te racen en de smaakvermoeidheid te compenseren."
We hebben het er al eerder over gehad: sportvoeding wordt weer helemaal gewoon en (sport)voedingswetenschappers weten het eigenlijk ook niet. Wetenschap blijft voortbestaan door fascinatie. Ik ben benieuwd wat de toekomst ons brengt.
Jeroen, was september al weer die rit.
En, nee van één Foodlog-toertocht ga je opeens niet harder, sneller, of je metabolisme veranderen..
#6 Sander, die gaat er onofficieel wel komen in het voorjaar van 2020.
Ik herken wat je zegt Sander, indertijd ging ik hardlopen uit mijn werk voor het avondeten. Dat is wennen, maar ging uiteindelijk prima. Net als dat er mensen zijn die sporten voor het ontbijt. Ik ben het 'verleert' en ben op zoek naar hoe dat weer terug te leren.
Dat het kan weet ik al wel. Echter verwacht ik niet Sander dat ik, lees mijn lichaam het gaat leren van een toertocht Foodlog op de racefiets, jij wel?
Ps: ik zie die rit niet op Strava, die 68km, kijk ik scheef?
Dat klopt helemaal. In beide gevallen loop ik de honderd meter in 43 seconden.