Vlamingen eten gemiddeld 3,7 keer per week aardappelen, waarvan 3,0 keer niet-gefrituurd en 0,7 keer gefrituurd.

Aardappelen zijn nog altijd de belangrijkste maaltijdbegeleider en koolhydratenbron bij de avondmaaltijd, blijkt uit een online onderzoek van het Vlaams centrum voor agro- & visserijmarketing (VLAM) onder 600 consumenten.

Ouderen eten vaker aardappelen dan jongeren: 55-plussers zetten 4,3 keer per week aardappelen op tafel. De leeftijdsgroep 18- tot 34-jarigen eet 3,4 keer week aardappelen. Verder blijken de Vlamingen gemiddeld 1,1 keer per week pasta en 0,6 keer rijst als maaltijdbegeleider te serveren. Wraps, quinoa, bulgur en couscous zijn goed voor ieder 0,1 keer.

Het belangrijkste aankoopcriterium voor Belgische consumenten blijkt te zijn hoe de aardappelen eruit zien. Ze moeten stevig van structuur zijn en ze mogen geen kiemen of beschadigingen hebben. Belgen kopen 83% van hun verse aardappelen in een supermarkt. De grote supermarktketens verkopen 40% van de kilo's; de discounters Aldi en Lidl zijn goed voor 30%, buurtsupers voor 13%. Van de verkochte kilo's komt 8% rechtstreeks van de boer. 2% wordt gekocht op markt en nog eens 2% bij een gespecialiseerde groentenjuwelier.

In Nederland staan 3,5 keer per week aardappelen op het menu.
Gondola - Een Vlaming eet gemiddeld 3,7 keer per week aardappelen
Reageer
  • Deel
Druk af