In 2006 hadden 865 boerenbedrijven melkgeiten. Dit waren er zes jaar eerder 838. Hiermee steeg het dit aantal met 3%. Ter vergelijking: het totaal aantal landbouwbedrijven verminderde in deze periode met bijna 20%. Het gemiddeld aantal melkgeiten per bedrijf is in de periode 2000-2006 met ruim 100 gestegen tot 218 melkgeiten in 2006.
Ik verbaas me toch over het feit dat we in Nederland eigenlijk slechts mondjesmaat Geitenvlees kunnen verkrijgen. Trouwens, waar blijft al die melk?
bron: culinairnet
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Over de gevolgen van de populariteit van geitenkaas heb ik hier op 12 oktober jl. al eens geschreven.
Helaas, de bokjes worden voor een eurokwartje afgevoerd naar Z-Europa. Recent zelfs werden ze ter plekke onmiddellijk gedood omdat ze nog maar 0 cent opleverden vanwege exportverboden. De melk, daar maken we geitenkaas van die we zelfs exporteren. En waarom die geitenhouderijen zo expanderen: onder de 1200 is het niet meer rendabel.
Geitenhouderij begon als alternatief voor intensieve teelt en de niet langer rendabele koemelkveehouderij.
Geitenvlees is volop verkrijgbaar bij de islamitische slager maar Nederlanders eten het niet veel. Ik heb het wel in Afrika gegeten, daar vond ik het vaak erg taai maar dat zegt meer over levens- en bereidingsomstandigheden daar dan over het vlees zelf. Ik koop het wel voor de hond. De versvlees-leverancier die mij het hondenvoer levert vertelde mij overigens dat hij speciaal geiten moet laten slachten omdat er vrijwel geen orgaanvlees, kopvlees e.d. vrij komt aangezien de moslims vrijwel alle onderdelen zelf opeten, iets waar wij al helemaal van gruwelen maar onze (groot)ouders deden natuurlijk niet anders.