De afgelopen 5 jaar is het aantal producten in Europa dat de claim 'low carb' draagt vrijwel verdubbeld, blijkt uit onderzoek door marktonderzoeksbureau Mintel. Vooral in Frankrijk, Spanje en Duitsland doen deze producten het goed. Het gaat dan met name om traditioneel koolhydraatrijke producten waarvoor low-carb varianten worden ontwikkeld: pasta, bakingrediënten, brood en repen.

Na de populariteitshype van het Dr. Atkinsdieet in 2004, is de belangstelling voor koolhydraatarm eten eerst ingezakt, maar de laatste tijd neemt de interesse weer toe. Niet alleen voor mensen die wat kilo's willen kwijtraken, maar ook omdat het minderen van koolhydraten gunstige effecten lijkt te hebben op het ontstaan van diabetes. Ook het Nederlandse Dr. Frank-dieet is een koolhydraatarm dieet.

Van weinig koolhydraten eten val je af, maar zou je ook honger kunnen krijgen. Daarom wordt er vaak een combinatie gemaakt met het eten van veel of zelfs extra eiwitten. Mintel vond dat productenintroducties van producten met beide claims de afgelopen 5 jaar met 57% zijn gegroeid. Ook de categorie producten met een 'bevat veel eiwitten'-claim maakte de afgelopen jaren overigens een opvallende groei door (snacks, zuivel, producten met vis, vlees en eieren): daar constateerde Mintel een verdriedubbeling. Dat schrijft FoodNavigator.
Dit artikel afdrukken