Extremere klimaatinvloeden zouden de kentering in de curve naar minder honger hebben teruggedraaid. "Stijgende temperaturen, intense en grillige regenval, en veranderingen in de seizoenen hadden allemaal invloed op de beschikbaarheid en kwaliteit van voedsel", staat te lezen in het rapport.

Voorts zijn oorlogssituaties een andere grote veroorzaker van honger. De FAO noemt Jemen, Somalië, Zuid-Soedan en Afghanistan als voorbeelden van landen die zowel met conflicten als droogtes en overstromingen te maken hebben.

In Zuid-Amerika droegen de lage prijzen van belangrijke exportproducten als ruwe olie bij aan een ineenstortende economie. De sterke teruggang in koopkracht leidde in Venezuela tot de vlucht van 2,3 miljoen mensen. Ze probeerden weg te komen uit de honger en ellende die worden veroorzaakt door die slechte economie.

Onderwijl kampen 672 miljoen volwassenen wereldwijd - iets meer dan 1 op de 8 - met obesitas. In 2014 lag hun aantal nog op 600 miljoen.

De VN wil in 2030 een einde aan de wereldhonger hebben gemaakt. Volgens de FAO lukt dat niet als wereldleiders niet ingrijpen. De curve van vooruitgang gaat weer achteruit.

Dit artikel afdrukken