15
Fotocredits: ‘Rude Cow!’, John Haslam

FlashAantal dieren Nederland afgenomen

Loopt het aantal dieren in Nederland op? Nee, laat CBS-landbouwcijferaar Cor Pierik zien. Wel kwamen er meer kalveren. Het aantal koeien is op voor-oorlogsniveau. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat ze tegenwoordig met z'n even weinigen dik drie keer zoveel melk zijn gaan geven. En als je het nog niet wist: voer = melk = poep (nou ja, niet helemaal, zie #1). De hoeveelheid poep is dus wel gegroeid.

Twitter - Cor Pierik on Twitter, 13 mrt 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
  • #15
  • 14 mrt '21
  • 11:54

Die efficientie getallen zijn enkel interessant om te bepalen wat er binnen milieu-gebruiksruimte aan aantallen dieren mogelijk is. O,O,O, wat zijn we toch goed bezig t.o.v. het tijdperk dat de vissen nog op het land liepen daar heb je nu feitelijk niets aan.

Overigens lijkt drukmakerij over andere kwesties (o.a. recente uitspraak i.v..m. emissie-arme vloeren, stikstof NB-wetten etc. etc.) logischer, er gaat minder vee komen let maar op.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #14
  • 14 mrt '21
  • 10:40

Even checken, waar we nu staan:
- als je weet melk + poep = voer dan voel je op je klompen aan dat een verdrievoudiging van de melkgift tot meer voer maar ook meer poep per dier moet hebben geleid;
- Jan rekent voor dat het om ongeveer 2x zoveel poep zal gaan;
- Frits laat de samenstelling van de mest op twee milieu-aspecten zien waar we in Nederland scherp op zijn: de macronutrienten stikstof (N) en fosfaat (P);
- Jan stelt met zoveel woorden vast dat die het gevolg zijn van deelbeleid; onderwijl is de vooralsnog meest logische consequentie dat de mesthoeveelheid van nu in 1940 door zo’n 3 miljoen koeien zou zijn geproduceerd;
- twee nieuwe vragen stellen zich (die vermoedelijk ook Wim van der Putten bezig zullen houden): welke gevolgen hebben de ingrepen op de voersamenstelling via de mestsamenstelling op 1) de kwaliteit van de bodemvruchtbaarheid en 2) nutriëntenrijkdom (gezien als spiegel van dat vage begrip 'kwaliteit') van het gewas?

Ik weet dat de laatste vragen waarschijnlijk onbeantwoordbaar zijn ( zelfs bij benadering). Wil slechts vaststellen of het puntenrijtje consensus heeft in deze tijden van kringlooplandbouw en gezond eten.

Jan Dijkstra
Jan Dijkstra Land- en tuinbouw
  • #13
  • 13 mrt '21
  • 23:43

Frits van der Schans geeft heel mooi aan dat er diverse aspekten door elkaar heen lopen, wat uitspraken over oorzakelijk verband moeilijk maakt. In de laatste 10 jaar is melkproduktie gestegen, maar tegelijkertijd is krachtvoergift en eiwit in krachtvoer ook gestegen, en gebruik van het (eiwitarme) snijmais juist gedaald. De resultante van beide (hogere melkproduktie met hoger eiwitgehalte voer) is daarmee een lichte verslechtering van de N efficientie in deze 10 jaar. In de 10 jaar daar weer voor nam zowel de melkproduktie toe, als het eiwitgehalte van voer af; en daardoor verbeterde de N efficientie in die periode juist. Maar, zulke gelijktijdige veranderingen maken het lastig het individuele effect te onderscheiden.

Voor P efficientie ligt dat iets duidelijker. Tussen 2000 en 2010 nam vooral de melkproduktie toe maar P gehalte voer bleef redelijk gelijk, en P efficientie werd beter. In de 10 jaar erna nam zowel de melkproduktie toe, als P gehalte voer af; dat gaf een sterkere verbetering P efficientie. Met andere woorden, dit geeft een indicate dat als het melkveehouders lukt om de melkproduktie te laten stijgen zonder stijging P gehalte voer, dat de P efficientie dan beter wordt. Omgekeerd, bij gelijkblijvende melkproduktie kan P efficientie natuurlijk verbeteren door er minder van te voeren.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #12
  • 13 mrt '21
  • 22:50

Frits #10, dank voor jouw staatje!!! Dat levert een nieuwe vraag op: welke milieuschade levert twee keer zoveel poep en pies op (de kilo's) als je kijkt naar de inhoud daarvan?

Althans, zo stellen wij die vraag in Nederland omdat we te veel mest hebben.

Andere vragen zijn ook nog: wat gebeurt er met de melk als je efficiënter en ook zuiniger bent (klopt dat?) met N (stikstof) en P (fosfaat) in het voer. Was bijvoorbeeld het eiwitgehalte van de melk uit 1940 hoger?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #11
  • 13 mrt '21
  • 22:46

Nou EJ, #9, omdat één van de beste rekenaars aan koeienvoer en -mest die ik ken, voor het eerst in de recente geschiedenis (en met alle voorbehouden die daarbij moeten gelden) heeft berekend dat die top van een dikke 2,5 mio koeien in Nederland is afgenomen naar de huidige vooroorlogse aantallen, vermoedelijk wel 2x zoveel poept en piest als in 1940. Zeg maar het equivalent van excretie van 3 miljoen koeien van toen. Het knappe is de winst: niet maar slechts 2x maar 3x zoveel melk. Dat is een winst van 50%. Niettemin: 2x zoveel mest en urine.

En nogmaals: deze cijfers als een eerste inschatting, want Jan mag er niet aan gehouden worden. Het is ontzettend fijn dat hij zijn inschatting als expert met ons wil delen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.