Roque luidt de noodklok omdat hij bij de Brusselse hotels, restaurants en cafés de afgelopen weken een sterke stijging van het aantal faillissementsdossiers constateert. "Hoe groot de economische impact van de aanslagen hier is? Het is een echte catastrofe. In de maand april waren er in de Brusselse horeca 600 faillissementsdossiers. In een normale maand zijn dat er gemiddeld 40", zegt hij. De hotels in de binnenstad staan leeg, omdat buitenlandse toeristen, vooral Amerikanen, de stad mijden.

Niet alleen de aanslagen bezorgen de Brusselse horeca-ondernemers kopzorgen. Door de voetgangerszone in het centrum en de afsluiting van een aantal tunnels komen ook de eigen Brusselaars het centrum nauwelijks meer in.

Uit protest daartegen wees Melanie Englebin, chef van het gastronomische restaurant Cécila, vlakbij de Grote Markt, vorige week vrijdag burgemeester Yvan Mayeur de deur. "Ik ben bijna failliet", zegt Englebin, omdat de voetgangerszone haar 40% van haar omzet kost. Mayeur zei daar niets van te geloven. "Hij zei me dat de voetgangerszone niet de belangrijkste reden kon zijn. Ik heb hem geantwoord dat er geen aanslagen waren tussen juli en november en dat de belangrijkste daling daar zat", aldus Englebin, waarop ze Mayeur zijn biezen liet pakken.

De belangrijkste vraag is hoe snel de paniek in het buitenland zal wegebben. Roque wil daar niet op wachten en vraagt de federale regering om meer bijstand en de Brusselse regering om de problemen aan te pakken. "Anders komt er revolutie van", besluit hij.

Fotocredits: 'Hotel Pulman Belgium Brussels', Norio NAKAYAMA
Dit artikel afdrukken