Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om koersgevoelige informatie te publiceren.
Op 3 juli kwam de EFSA naar buiten met het bericht over de 9 listeria-doden en de link met een Hongaarse groentefabriek, zonder Greenyard bij naam te noemen. Op 4 juli communiceerde Greenyard over de problemen in Hongarije, maar verwees het bedrijf niet naar het EFSA-bericht. Greenyard kondigde aan alle diepvriesgroenten die tussen 13 augustus 2016 en 20 juni 2018 in de betreffende vestiging in Hongarije geproduceerd waren, terug te zullen roepen. Op 5 en 12 juli pikten respectievelijk de Hongaarse en Nederlandse voedselveiligheidsautoriteiten de link op en kwamen ze met waarschuwingen. Dat was ook het moment dat diverse buitenlandse media de link legden en de Hongaarse uitbraak met Greenyard in verband brachten. Met als gevolg gedetailleerde terugroepingen, ook in België, de crash op vrijdag de 13e en het stilleggen van de handel door de Belgische financiële toezichthouder FSMA.
'Correct en tijdig'
Volgens Greenyard heeft het bedrijf "correct gecommuniceerd," schrijft De Tijd. Het is immers nog niet aangetoond dat de dodelijke slachtoffers het gevolg zijn van het eten van de diepvriesgroenten. Expliciet noemen van de overlijdensgevallen was "niet nodig omdat dat al publiek bekend was," zegt Dennis Duinslaeger, de verantwoordelijke voor de investeerdersrelaties van Greenyard. "EFSA heeft immers gecommuniceerd over de mogelijke link met de slachtoffers." De vraag bllijft vooralsnog waarom Greenyard niet zelf meteen naar buiten kwam met het nieuws. Dan was de nu ontstane schade mogelijk binnen de perken gebleven.
De FSMA onderzoekt of de communicatie van Greenyard correct en tijdig was. Na het stilleggen van de handel is het betreffende bedrijf verplicht te communiceren. "Wij hadden geen weet van een mededeling van het Europees agentschap voor voedselveiligheid," reageert een woordvoerder. "We hebben de handel vrijdagmiddag stilgelegd omdat de koers sterk daalde na berichten in de pers."
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#1 Met DNA-typering van de listeria in de fabriek en die aangetroffen bij de dodelijke slachtoffers is dat wel zeer aannemelijk te maken.
Na de eerste klap herstelde de beurskoers van Greenyard gisteren en eergisteren met 21%, meldt De Standaard.
Topman Hein Deprez vertelt in een uitgebreid interview over de affaire en terugroepactie, die Greenyard naar eerste schatting zeker €30 miljoen zal kosten.
“Maar ik heb er vertrouwen in dat we deze periode te boven komen. Onze grootste prioriteit is nu de voedselveiligheid, de uitvoering van wat het EFSA ons vraagt, en het wederopbouwen van het vertrouwen. Het is gewoon duidelijk dat voedselveiligheid niemand onberoerd laat, maar regels en procedures zijn er om gerespecteerd te worden en dat is wat wij ook hebben gedaan,” aldus Deprez.
“Onze groente is ready to heat, not ready to eat”, benadrukt Greenyard nog maar eens. Het bedrijf adviseert consumenten om diepvriesgroenten minstens twee minuten te verhitten op minimaal 70 graden Celsius. Uit onderzoek van de voedselagentschappen EFSA en ECDC blijkt dat consumenten niet altijd de fabrieksinstructies op het etiket volgen, schrijft Vilt. Volgens de EFSA vermindert het vooraf koken van diepvriesgroenten het risico op infecties. Aangezien diepvriesgroenten ‘vaak blijven rondslingeren’ in de vriezer en er daardoor meer slachtoffers kunnen vallen, is het aan te raden om het advies van Greenyard op te volgen. Dat geldt vooral voor de groepen die het meeste risico lopen op Listeriose, zoals ouderen, zwangere vrouwen, baby’s en mensen met een zwak immuunsysteem.
"Het is immers nog niet aangetoond dat de dodelijke slachtoffers het gevolg zijn van het eten van de diepvriesgroenten."
Iemand die iets dergelijks durft te stellen zou verboden moeten worden ooit nog iets met voedsel te maken te hebben.
Los nog van het ontstellende gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel en empathie:
gezien o.m. de lange incubatietijd is dat zo goed als onmogelijk een-op-een aantoonbaar.