De reden dat het aandeel Greenyard vandaag nog verder crashte, houdt verband met de vraag of Greenyard zijn aandeelhouders wel correct heeft ingelicht, én of het bedrijf de gevoeligheid van het publiek voor voedselveiligheid niet schromelijk onderschat heeft. Het bedrijf blijkt namelijk al op 29 juni door de EFSA geïnformeerd te zijn. "Daarna kreeg Greenyard vijf dagen de tijd om winkels, klanten en beleggers op de hoogte te stellen," meldt De Tijd.
Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om koersgevoelige informatie te publiceren.

Op 3 juli kwam de EFSA naar buiten met het bericht over de 9 listeria-doden en de link met een Hongaarse groentefabriek, zonder Greenyard bij naam te noemen. Op 4 juli communiceerde Greenyard over de problemen in Hongarije, maar verwees het bedrijf niet naar het EFSA-bericht. Greenyard kondigde aan alle diepvriesgroenten die tussen 13 augustus 2016 en 20 juni 2018 in de betreffende vestiging in Hongarije geproduceerd waren, terug te zullen roepen. Op 5 en 12 juli pikten respectievelijk de Hongaarse en Nederlandse voedselveiligheidsautoriteiten de link op en kwamen ze met waarschuwingen. Dat was ook het moment dat diverse buitenlandse media de link legden en de Hongaarse uitbraak met Greenyard in verband brachten. Met als gevolg gedetailleerde terugroepingen, ook in België, de crash op vrijdag de 13e en het stilleggen van de handel door de Belgische financiële toezichthouder FSMA.

'Correct en tijdig'
Volgens Greenyard heeft het bedrijf "correct gecommuniceerd," schrijft De Tijd. Het is immers nog niet aangetoond dat de dodelijke slachtoffers het gevolg zijn van het eten van de diepvriesgroenten. Expliciet noemen van de overlijdensgevallen was "niet nodig omdat dat al publiek bekend was," zegt Dennis Duinslaeger, de verantwoordelijke voor de investeerdersrelaties van Greenyard. "EFSA heeft immers gecommuniceerd over de mogelijke link met de slachtoffers." De vraag bllijft vooralsnog waarom Greenyard niet zelf meteen naar buiten kwam met het nieuws. Dan was de nu ontstane schade mogelijk binnen de perken gebleven.

De FSMA onderzoekt of de communicatie van Greenyard correct en tijdig was. Na het stilleggen van de handel is het betreffende bedrijf verplicht te communiceren. "Wij hadden geen weet van een mededeling van het Europees agentschap voor voedselveiligheid," reageert een woordvoerder. "We hebben de handel vrijdagmiddag stilgelegd omdat de koers sterk daalde na berichten in de pers."
Dit artikel afdrukken