De verruiming van de quota is fijn voor de vissers, maar verwerkers en exporteurs maken zich zorgen over de effecten die dit grotere aanbod zal hebben op de prijs. De afgelopen anderhalf jaar hebben de prijs van 'H&G cod' (= schoongemaakte vis, zonder kop en ingewanden) in China al zien dalen van 4.510 naar 2,542 euro per metrische ton. Als er geen winst meer te behalen is aan de kabeljauw, zullen de toegekende quota wellicht niet eens opgevist worden.
Het ruimere aanbod aan kabeljauw zal waarschijnlijk voor verschuivingen zorgen in de mondiale witvisconsumptie. Noorwegen werkt nauw samen met z'n exportsector om bestaande afzetmarkten (Brazilië, Portugal, USA) niet te overspoelen met kabeljauw ten koste van hun traditionele klipvis of schelvisproducten - de schelvisquota worden verkleind omdat de schelvisstand terugloopt. John Rutherford van de FASFA (Frozen at Sea Fillets Association, de organisatie van vissers en distributeurs van op zee ingevroren vis met leden uit Noorwegen, IJsland, de Faroer Eilanden, Spanje, Rusland, Groenland en Groot-Brittannië) ziet met name in in de retail (en culinair) kabeljauw z'n terechte positie als de ultieme witvis weer opeisen, ten koste van mindere kwaliteit vissen als koolvis en pangasius.
En nu moet de consument nog uitgelegd krijgen dat er echt weer meer dan genoeg verantwoorde kabeljauw is.
Fotocredits: Derek Keats
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nog meer verrassend kabeljauwnieuws. Gerbrand Haverkamp maakt ons attent opd e aanwijzing dat windparken in zee geweldige plekken zijn voor jonge kabeljauw. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Gent.
Uit IJsland, Dick. Soms uit Noorwegen.
Albert Heijn laat kabeljauw vanaf IJsland overvliegen naar Belgie. Daar wordt de vis geportioneerd en verpakt. Dan gaat ie naar het distributiecentrum van AH die de pakjes vis over de winkels verdeelt.
Elke week komt vanaf IJsland een gekoelde zeecontainer met vis (0 graden) uit IJsland naar Rotterdam. De vis wordt op de afslag van Scheveningen verkocht.
De zeereis duurt krap vier dagen.
Ik twitte gistermiddag naar Greenpeace naar aanleiding van onderstaande reactie: 'De vissers geven aan dat ze de quota het liefste niet eens opvangen. Da's dus geen kleuring van de normaanpassing. Integendeel.'
Antwoord terug: "wat bedoel je hier precies mee? @GP_Pavel is onze expert, kun je je vraag aan hem stellen?"
Kennelijk bedoelt Greenpeace te zeggen dat het campagne voert voor de Noordzee.
Dat is dus zoiets als zeggen dat je geen haring mag eten omdat hij niet in de rivier die voor je huis stroomt zwemt.
Vraag: waar komt de kabeljauw die Nederland eet vandaan?
Mark, wat de flexibiliteit van vissersschepen betreft, hoe groter de schepen, hoe minder flexibel ze zijn. het omschakelen van vistuig kan maar beperkt, maar gezien de meeste vissers ook een beperkt aantal zeedagen is opgelegd, wachten zij strategisch op hoge prijzen vooraleer uit te varen.
Greenpeace e.a. teren op slecht nieuws. Zij aanvaarden niet dat er vanzelf eens iets beter gaat. Kijk naar de Grand Banks, niemand fluit er nog over, maar de vis keert wel terug. Het schoolvoorbeeld van een doemscenario is niet meer. Deze onvoorspelde fluctuaties tonen ook aan hoe futiel "duurzaamheidslabels" zijn. Visbeperkingen of niet, de stocks fluctueren volgens hun eigen patroon, de mens heeft nauwelijks impact.
Over de berichtgeving ben ik vrij gerust. Ik vertrouw Noren en Ijslanders meer dan EU-ers waar het Visserij betreft. Jason Holland is een ernstige jongen en het blad is geen eigendom van een lobby, maar van Diversified Business Communications (de organsiator van de European SEafood Exposition), die alle visserij en aquacultuur onder de vleugekls heeft. Ik zie bij hen geen belang in desinformatie
Twee gedachten strijden om voorrang: het zal niet snel goed genoeg zijn in de optiek van belangenorga's als Greenpeace. De rol van de NGO vervangt die van de overheid.
Anderzijds vraag ik me nu af in hoeverre het klopt. Is er sprake van eenzijdige (Noordzee)berichtgeving? Hoe kan ik dat checken?