LTO Nederland liet gisteren al weten dat zo'n front nodig zou zijn, maar zweeg over de namen van de deelnemende partijen. Vorige week klapte het traditionele front toen LTO Nederland en de Nederlandse Melkveehoudersvakbond zich losmaakten uit de Taskforce Ammoniak waarin ook de zuivelverwerkende industrie deelnam.
Het alleen boerenfront bestaat uit: Dutch Dairymen Board, Farmers Defence Force, Agractie Nederland, LTO Nederland, Nederlands Agrarische Jongeren Kontakt (NAJK), Nederlandse Melkveehoudersvakbond (NMV), Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en de Producentenorganisatie Varkens (POV) JK, NMV, NVP en POV. Opvallende afwezige in de persberichten is de Nederlandse Akkerbouwers Vakbond (NAV).*
Het fundament voor de groep werd gelegd tijdens een bijeenkomst op 24 oktober. Op 5 november aanstaande zullen de organisaties bij elkaar komen om hun doelstellingen nader te bepalen. Volgens de Farmers Defence Force en Agractie is al een hoge mate van consensus bericht tussen de partijen die doorgaans nogal afwijkende standpunten en idealen hebben.
Aalt Dijkhuizen wacht met een reactie tot na zijn formele benoeming als voorzitter van het Landbouwcollectief dinsdag aanstaande.
UPDATE, zaterdag 9 november 13:00 uur:
* NAV-voorzitter Teun de Jong meldt ons dat de opstellers van het persbericht domweg vergeten waren de NAV op te nemen. De NAV heeft zich dus niet pas later aangesloten. Die indruk kan zijn ontstaan uit een opmerking in de draad onder dit artikel.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Maakt volgens mij niet zoveel uit wie de voorzitter is van de boerencoalitie, die coalitie krijgt toch geen beslissingsbevoegdheid. Hooguit kan de coalitie wat punten aandragen om de pijn te verzachten.
Je moet er ook maar zin in hebben als voorzitter, het zal wel goed betalen waarschijnlijk.
#220 We moeten volgens mij doel en gevolg niet zo door elkaar halen.
Als het doel is de dierhouderij kleiner te maken ben ik ongelofelijk tegen.
Als we relevante doelen stellen waardoor de verhoudingen in de landbouw optimaliseren en er toe leiden dat er minder dieren komen kan ik daar best mee leven.
botte krimp lost niets op ruimte en productie stroomlijnen klinkt niet alleen sympathieker het leid als het goed gebeurt ook tot verbeteringen zowel voor milieu als voor inkomens, je blijft alleen met
al die investeringen zitten die er nu gedaan zijn op basis van het regelcircus de laatste decennia
#221 Jeroen, het boek van Wilma de Rek over hoogleraar Herman Wijffels is pas vandaag verschenen, dus ik heb het nog niet kunnen lezen en kan het dan ook nog niet aan anderen aanbevelen. Maar het artikel in Trouw spreekt mij zeer aan. De inhoud is ook helemaal in de lijn met wat ik eerder van Wijffels las.
Een eventuele keuze tussen Herman Wijffels en Aalt Dijkhuizen om de tijdelijke landbouwcoalitie te leiden in de stikstofkwestie is niet aan de orde.
Een belangrijk onderscheid tussen beiden vind ik dat Wijffels realistisch en inclusief denkt en niet alleen aan financieel-economisch rendement. Bij Dijkhuizen mis ik de nodige transitie in denken. Hij is boegbeeld van de industriële landbouw die niet duurzaam is.
#220 Bertus, had Wijffels een betere keuze geweest dan Dijkhuizen in jouw ogen?
Graag je reactie met toelichting op welke punten wel en op welke punten niet.
Raad je aan zijn boek te lezen?
Welke mensen raad je aan dit boek te lezen?
Wat zouden lezers kunnen leren uit zijn boek?
Eens (ook) met Wouter (#219).
Vandaag trouwens in Trouw een interview met hoogleraar (en boerenzoon) Herman Wijffels, waarin hij onder meer zegt:
"Wij moeten sturen op reductie van de stikstof. Daar is geen twijfel over mogelijk. Als boeren daardoor in de problemen komen, moet er begeleiding zijn, ook in termen van saneringsregelingen."
"De aandacht voor gezond eten neemt toe. Op een gezonde manier voedsel produceren, dat is ook de toekomst voor de boer en de hele voedselketen. Ecologisch en sociaal kunnen we zo niet verder !"
"We tasten de aarde als bron van leven steeds verder aan en de opbrengsten worden te ongelijk verdeeld. We zijn jaren bezig geweest met expansie en veroveren. Het is nu tijd voor conserveren en de boel weer in evenwicht brengen."
"We importeren enorme hoeveelheden veevoer die we terugvinden in te veel mest, meer dan we op een verantwoorde manier kwijt kunnen."
"Voor de melkveehouderij is deze onevenwichtigheid terug te dringen door grondgebondenheid."
"De landbouw moet helemaal gebaseerd zijn op de kringloop."
"Als we zonder de aarde verder uit te putten tien miljard mensen willen voeden, is een kleiner aandeel voor dierlijk eiwit belangrijk. En dan kom je toch op een krimp van de veestapel, eerder in de intensieve veehouderij dan bij de grondgebonden melkveehouders.”
"We moeten op zoek naar een nieuwe verhouding tussen mens en natuur, want die hangt uit het lood!"
Vandaag verschijnt het boek van Wilma de Rek over Herman Wijffels:
'De gulden snede, een economie die werkt voor mens en aarde'.