James LeCheminant en Michael Larson, professoren aan de Brigham Young University (de grootste bijzonder-onderwijs universiteit in de VS, van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen) deden een kleinschalig maar aansprekend onderzoek bij twee groepen vrouwen. Medical News Today schrijft over het onderzoek dat al online te vinden is. Het zal in oktober in de printversie van Medicine & Science in Sports & Exercise verschijnen.

In het kader van het onderzoek werd tweemaal de hersenactiviteit gemeten van vrouwen die naar afbeeldingen met voedsel en met bloemen keken. De ene groep vrouwen had een normaal gewicht. De andere groep kampte met overgewicht. De eerste keer deden de vrouwen voorafgaand aan de hersenactiviteitsmeting een work-out van zo'n drie kwartier, de tweede keer gingen ze meteen plaatjes kijken. Ook hielden de proefpersonen bij wat ze aten en hoeveel ze bewogen op de dagen van de proef.

De verwachting was dat het gewicht van de deelneemsters verschil uit zou maken voor de 'food motivation' in de hersenen. Dat bleek niet zo te zijn. Wel maakte het sporten voorafgaand aan de plaatjes wel degelijk wat uit. De hersenactiviteit op 'food motivation' was beduidend minder na het sporten dan zonder de lichamelijke inspanning. Opvallend was dat de totale hoeveelheid lichamelijke activiteit hoger was op de dag die met de work-out begon, terwijl er niet meer gegeten werd (als compensatie voor het harde werken) dan op de dag zonder bewegen.

De onderzoekers stellen tevreden vast dat 'deze studie bewijst dat bewegen niet alleen invloed heeft op het energieverbruik, maar ook op hoe mensen reageren op voedselstimuli'. Het zou een van de eerste studies zijn die specifiek naar neurologisch bepaalde food motivation in relatie tot beweging kijkt. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe lang de verminderde respons na het sporten van kracht blijft en wat er gebeurt als iemand regelmatig en langdurig sport.

In dit filmpje lichten de onderzoekers hun onderzoek en resultaten toe:


Fotocredits: still uit YouTube filmpje
Dit artikel afdrukken