Zo'n 3000 etiketten nam Jos Bruin van Warenwetadvies.nl de afgelopen drie jaar onder de loep. 95 Procent daarvan bevat fouten. Dat zei hij vrijdag op het symposium 'Etikettering als marketinginstrument' van de Stichting Food Micro & Innovation.
Dat kunnen kleine foutjes zijn, zoals het vermelden van zout in plaats van natrium, maar circa vier tot vijf procent is ernstiger en kan leiden tot een recall. Dat zijn de gevallen die bij constatering door de VWA leiden tot meer meer dan een waarschuwing.
Bij de fouten gaat het om een verkeerde aanduiding van het product of een ingrediënt, voedingswaardeclaims, ten onrechte gebruikte gezondheidsclaims, misleiding, verkeerde allergenendeclaratie en een foutieve voedingswaarde.
bron: EVMI
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Extra informatie op internet is altijd prima. Maar het moet niet ten koste gaan van de basisinformatie die altijd op verpakkingen moet staan.
Is het jullie trouwens wel eens opgevallen dat ingrediëntendeclaraties niet staan op wijn en (andere) sterke dranken? Zou daar nog een bepaalde reden voor zijn? Op bier wel altijd een ingediëntenlijst, maar zelden een overzichtje van de voedingswaarden. Weet iemand hier meer van?
Bij bouwmarkten staan er computers waarmee je kunt bepalen welke lijm je voor welke klus nodig hebt.
Is het een idee om zo'n ding in supermarkten neer te zetten, waarbij je je wensen via een steeds kleiner wordende keuze kunt invoeren en dan het juiste product op het scherm ziet verschijnen?
Nadeel van meer informatie?
Nadeel van meer informatie op internet plaatsen is dat niet iedereen internet heeft en dat je de informatie op internet niet zo makkelijk ter plekke kan gebruiken om te bepalen of je het al dan niet koopt.
De oude Marokkaanse mevrouw die net genoeg Nederlands kan lezen om het woord "varkensvlees" te herkennen heeft misschien wel geen internet. De vegetariër die in de winkel een verpakking in zijn handen heeft waarop staat "wil je weten of dit product vlees bevat, ga dan naar www.unilever.nl" weet nog niet of hij het kan kopen of niet.
Bij versproducten (vis, kaas, groente) is het misschien handig om een bepaalde foutenmarge op het etiket aan te geven. "Afhankelijk van het seizoen kan de voedingswaarde wisselen. Bevat per 100 gram: 15 tot 18 gram vet, 6 +- 1 gram vezel etc."
@hans: die database is/was er al, iig 4 jaar geleden. Ik zal later eens kijken wie/waar/wat