Dat is heftig nieuws. Deskundigen gaan er immers van uit dat beweging bijdraagt aan de ontwikkeling van de hersenen en de spieren. Tevens zou beweging helpen bij het verwerven van sociale en cognitieve vaardigheden.

Een onderzoek van Health and Social Care Information Centre laat zien dat maar 9% van de twee- tot vierjarigen voldoet aan de bewegingsrichtlijn van 3 uur per dag. De British Heart Foundation National Centre (BHFNC) dringt naar aanleiding hiervan aan op een nationaal beleid om peuters meer mogelijkheden te bieden om te bewegen: “We weten dat fysieke activiteit een belangrijke component van een gezonde leefstijl voor iedereen. Dat is voor jonge kinderen niet anders. Kinderen moeten van jongs af leren bewegen leuk te vinden, omdat we weten dat actieve kinderen opgroeien tot actieve en gezondere volwassenen.”

Oorzaken
Volgens Elaine McNish van het BHFNC zijn de redenen waarom kinderen te weinig bewegen complex. “Veel ouders en leidsters van kinderopvang zijn zich niet bewust van hoeveel activiteit de kinderen moeten krijgen gedurende de dag.” De boodschap van de five-a-day (eten van vijf porties groente of fruit per dag) is bij veel ouders wel bekend, maar de richtlijnen over het bewegen krijgt te weinig aandacht in overheidscampagnes. “De omgeving is vaak ook niet bevorderend om actief te zijn. Ouders rijden de kinderen vaak in de auto overal naar toe, waardoor de hoeveelheid lichaamsbeweging vermindert,” aldus McNish.

Thuis
Volgens Marg Randle, manager van een kinderopvang die gericht is op active play is er ook thuis veel winst te behalen. “Ouders zijn druk. Aan het eind van de dag is het soms makkelijker om de kinderen een rustige activiteit aan te bieden, zoals de iPad, een boek of zitten tekenen en kleuren. Dit is ook belangrijk, maar het gaat om de balans tussen zitten en bewegen.”

Het BHFNC wil nu dat gezondheidsprofessionals de fysieke activiteit van jonge kinderen in de gaten gaan houden. Daarnaast willen ze dat mensen die met peuters en kleuters werken een training krijgen om te leren hoe ze fysieke activiteit in het dagelijks leven in kunnen passen.

Fotocredits: March, Strider Bikes
Dit artikel afdrukken