09+10 jul in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €6,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Zweedse levensmiddelenfabrikanten mogen vanaf deze maand aanbevelingen uit de nationale voedingsrichtlijnen op verpakkingen en in marketinguitingen gebruiken. De bedoeling is dat de vermeldingen het bewustzijn over goede eetgewoonten vergroten en consumenten helpen gezonde keuzes te maken. Uiteraard stelt de wetgever voorwaarden. Een aanbeveling mag consumenten niet onterecht de indruk geven dat een product gezond is of dat het 'goedgekeurd' is door het Zweedse voedselagentschap Livsmedelverket.
Yoghurt met een vleugje bessen, of volkoren ontbijtgranen die ook vol suiker zitten, mogen een claim als 'eet veel groente, fruit en bessen' of 'stap over op volkoren' dus niet voeren.

Zeugenhouders maken jonge dieren. Varkensmesters maken daar slachtrijpe dieren van. Omdat ook Nederlandse zeugenboeren leven van export, willen ze hun biggen graag door heel Europa leveren en zeker naar de mestgebieden van de toekomst, zoals Polen. Omdat Nederlandse biggen te licht en kwetsbaar zijn en te weinig groeien in de Poolse houderijsystemen, kiezen Poolse mesters liever voor Deense biggen. Die hebben een hogere gezondheidsstatus en zijn zwaarder. Gecorrigeerd voor gewicht, betalen de Polen tot €7 à 8 meer voor een Deense big. Volgens varkensboerenaanvoerder Ingrid Jansen moeten haar zeugenhouders daarom de Holland Big ontwikkelen om het Deense varken te verslaan.

De Europese Commissie heeft de Aachener Puttes erkend als Beschermde Geografische Aanduiding-status. De 'echte' Aachener Puttes is een verse, gerookte of ingeblikte bloedworst, gemaakt van varkenskop, varkensbloed, varkensvet, gebakken uien, zwoerd en kruiden, waarin het gebruik van majoraan verplicht is. Verder onderscheidt het product zich door het gebruik van vers varkensvet. Dat is "cruciaal is voor de typische smaak" omdat het ongewenste oxidatie en ranzigheid voorkomt. De Aachener Puttes werd al zo'n 200 jaar geleden populair als voedzaam eten voor fabrieksarbeiders en mijnwerkers. Moderne voedingsdeskundigen zouden het product eiwit- en calorierijk noemen.

In het nieuwe beleid voor antibioticareductie in de veehouderij worden in 2017 de doelen verbijzonderd naar pluimvee,varkens, kalveren en dierenartsen. Tot op heden gold een generieke reductiedoelstelling van 70%. Ten opzichte van 2009 is 58,4% behaald.
De focus komt te liggen op bedrijven die rood ('actie') en oranje ('signalering') gecodeerd zijn. Zij moeten verplichte verbetertrajecten doorlopen, net als de dierenartsen die hen bedienen. Groene bedrijven geven het voorbeeld en krijgen een beloning. De overheid financiert onderzoek naar kritische faal- en succesfactoren van (on)vermijdbaar antibioticagebruik. De resultaten worden gebruikt om de gebruiksnormen aan te scherpen.

De Duitse minister van Voeding en Landbouw, Christian Schmidt, gaat een 'Verbrauchsverfallsdatum' ('consumptievervaldatum') invoeren om consumenten te informeren tot wanneer versproducten die 'over de datum' zijn, nog te eten zijn. Op langhoudbare producten wil Schmidt geen houdbaarheidsindicatie meer. In Duitsland verdwijnt één op de 8 gekochte levensmiddelen ongeopend in de vuilnisbak zodra de 'Mindesthaltbarkeitsdatum' ('ten minste houdbaar tot') voorbij is.
Met de maatregel pakt Schmidt voedselverspilling aan. Hij voorziet in de nabije toekomst 'intelligente verpakkingen', waarin een sensor aangeeft hoe het met de 'eetbaarheid' staat. Dat maakt consumenten onafhankelijk van de 'te ruime veiligheidsmarges' van voedselproducenten.

Sojaproducten eten om grotere borsten te krijgen, helpt niet. Geen sojaproducten eten om het kweken van borsten te vermijden, ook niet. De hoeveelheden 'fytohormonen' (plantaardige oestrogenen) in soja en andere planten die daar volgens de verhalen voor zorgen, zijn zo gering dat je met voeding geen borsten kunt kweken. Dat blijkt uit de overzichtsstudie van Trudy Voortman, voedingswetenschapper aan het Erasmus MC.
Supplementen - met hogere hoeveelheden isoflavonen, de werkzame stof - kunnen wel een klein effect sorteren: vrouwen met overgangsklachten kregen welgeteld 1,3 opvlieger per dag minder. De spermakwaliteit en hoeveelheid testosteron bij mannen wordt er niet merkbaar door beïnvloed.

Venezuelanen vechten om melkpoeder, ketchup kost een weeksalaris. Het FD legt uit hoe zoiets kan in een land dat economisch volledig teerde op zijn olie-exporten. Toen de olieprijs daalde en de inkomens mee omlaag trok werd het land arm en stegen de prijzen door inflatie, die dit jaar vermoedelijk 720% zal bedragen. President Chávez stelde lage voedselprijzen verplicht, maar kon producenten niet subsidiëren. Daardoor staakten zowel de laatste binnenlandse productie als reguliere importen. Venezuela is nu zo afhankelijk van zwart geïmporteerd voedsel dat zelfs mensen die viermaal het minimuminkomen verdienen hun eten niet meer kunnen betalen.

Gemiddeld aten wereldburgers afgelopen jaar 20 kilo vis. Daarmee zijn de grenzen van duurzame visvangst bereikt, zegt de FAO in een nieuw rapport. De consumptie steeg dankzij meer kweekvisproductie, grotere vraag en recordvangsten van sommige soorten. Mensen halen inmiddels 6,7% van hun eiwitconsumptie uit vis.
Volgens de FAO blijven visbestanden wereldwijd achter. Van de wilde visbestanden is 31,4% overbevist. In de Middellandse en Zwarte Zee is de situatie ‘alarmerend’. Daar is 59% van de visbestanden overbevist. In 2021 zal kweekvis voor het eerst wilde inhalen als belangrijkste bron van visconsumptie.

Het feit dat boeren forse schades door de extreme weersomstandigheden hebben opgelopen, is volgens verzekeraars geen reden om beklag met hen te hebben. Boeren kunnen zich zelfs door de overheid gesubsidieerd verzekeren, maar laten dat na.
Directeur Boersma van verzekeraar AgriVer zegt "met gefronste wenkbrauwen naar het rumoer” over de schades en weigering van de overheid om boeren en tuinders tegemoet te komen. "Tuinders kunnen goed worden verzekerd. Ze zijn zelfs relatief verwend.” Dat laatste zegt Boersma vanwege de gesubsidieerde verzekeringen. Boerenorganisaties moeten geen alarm slaan, maar hun leden daar eindelijk eens goed op wijzen, schrijft de NRC.

Dit artikel afdrukken
Nog 5
Je hebt 0 van de 5 kado-artikelen gelezen.
Op 11 december krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Henric van der Krogt

Tuinder

Likes vandaag

Arend Van 't Oever

Biotechnologie

Likes vandaag

Jan Peter van Doorn

Marketing en reclame

Likes vandaag

Claudia Hulshof

Wetenschapsjournalist & eindredacteur, Foodlog

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

René de jong

Melkveehouderij & Makelaardij

Likes vandaag