Onderzoekers van het Joint Research Centre van de EU namen de voedselverspilling in de EU onder de loep, meldt Environmental Research Web.

Davy Vanham en zijn team analyseerden nationale gegevens over voedselverspilling van 6 EU lidstaten: Denemarken, Duitsland, Finland, Groot-Brittannië, Nederland en Roemenië, in de periode 1996-2005. Het onderzoek is gepubliceerd in het online tijdschrift Environmental Research Letters. Groot-Brittannië blijkt de grootste verspiller. Roemenen zijn het zuinigst.

'Vermijdbare voedselverspilling'
Gemiddeld gooiden Europese consumenten 123 kilo voedsel weg. De topverspillers zitten op 190 kilo; de zuinigste verspillers bleven steken op 55. Dit betekent dat 16% van al het voedsel dat ze in huis halen wordt weggegooid. Van al dat 'afval' is 97 kilo per persoon per jaar 'vermijdbaar' (binnen een range van 45 tot 153 kilo naar gelang de meest en minst verspillende landen). Vermijdbare voedselverspilling is gedefinieerd als eetbaar voedsel dat niet weggegooid had hoeven te worden. 'Onvermijdbaar' voedselafval bestaat bijvoorbeeld uit botresten, eierschalen, pitten en schillen van groenten en fruit.

Volgens de onderzoekers is 80% van de afvalstroom te vermijden. Dat scheelt een berg van 22 tot 75 miljoen ton voedselverspilling per jaar. “In theorie is het mogelijk voor EU consumenten alle vermijdbare voedselverspilling uit te sluiten", zegt onderzoeksleider Davy Vanham. "Dat zou niet alleen veel geld besparen voor de consumenten zelf, maar ook voor de lokale autoriteiten, die moeten betalen voor de afvalinzameling en verwerking. Daarnaast zou het ook een grote besparing betekenen aan water en actieve stikstof, en andere natuurlijke bronnen als fosfor, land en energie."

'Footprints' aan water en stikstof
Vanham en zijn team rekenden ook uit hoeveel water en nutriënten gemoeid zijn met de vermijdbare voedselverliezen. Ze kwamen uit op 27 liter oppervlakte- en grondwater per persoon per dag, iets meer dan het gemiddelde kraanwaterverbruik in de EU. De hoeveelheid stikstof in het vermijdbare voedselafval kwam uit op 680 gram per persoon per jaar. Ter vergelijking: de totale voedselproductie vraagt 2,74 kilo stikstof per persoon per jaar.

Fotocredits: 'Dumpster Haul', Gabriel Amadeus
Dit artikel afdrukken